Очертава се много сериозен ръст на заплатите в българската армия.

Най-ниското основно месечно възнаграждение на военнослужещите от 1 януари 2025 г. ще бъде от 2300 лв. до 2370 лв., посочва служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в писмен отговор до народния представител от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев, публикуван в информационната система на сайта на парламента, съобщава БТА.

От 1 януари 2025 г. базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност ще се определя всяка година въз основа на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, реши Народното събрание по-рано тази година. Основното месечно възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата - за офицери не по-малко от 1,2, а за офицерски кандидати, сержанти и войници - не по-малко от 1,0.

По данни от Националния статистически институт средната работна заплата за страната за второто тримесечие на 2024 г. възлиза на 2296 лв., посочва Запрянов в отговора си.

Служебният министър на отбраната обяснява, че във военното министерство се подготвят прогнозни разчети, съгласно които от 01 януари 2025 г. размерите на основното месечно възнаграждение на военнослужещите в съответствие със заеманата длъжност и присвоеното военно звание ще бъдат:

  • за войниците (матросите) — от 2300 лв. до 2370 лв., средно увеличение – 47%
  • за сержантите (старшините) — от 2395 лв. до 2485 лв., средно увеличение – 45%
  • за офицерските кандидати -— от 2520 лв. до 2630 лв., средно увеличение – 40%
  • за младшите офицери от 2830 лв. до 2950 лв., средно увеличение – 30%
  • за старшите офицери — от З000 лв. до 4050 лв., средно увеличение – 27%
  • за висшите офицери — от 4250 лв. до 6700 лв., средно увеличение – 27%

Окончателните размери на основните месечни възнаграждения за военнослужещите ще бъдат определени и обявени в акт на министъра на отбраната след обнародването на Закона за държавния бюджет на Република България за 2025 г. и други нормативни документи от Министерския съвет, посочва още Атанас Запрянов.

Вече мислим за целта разходите за отбрана да бъдат на един устойчив във времето минимум, но поне 2,5%, амбицията ни да се стремим към това ниво още с бюджета за следващата година, заяви миналата седмица министърът.

Законовото обвързване на най-ниското възнаграждение на военнослужещите към средната работна заплата ще доведе до конкурентоспособност на пазара на труда и осигуряване на въоръжените сили с високо мотивиран личен състав, заяви министърът, когато парламентът прие промените.  Във въоръжените сили има некомплект за около 6000 длъжности за военнослужещи. Затова предотвратяването на увеличаването на некомплекта от личен състав и задържането на служба е основен приоритет предвид обема на разходваните материални, финансови и времеви ресурси за подготовката на личния състав до достигане на необходимото ниво за пълното му функционално използване, добави той тогава.

И в МВР е така

Увеличението в МО обаче не е единствено. Всъщност, предшества го това в МВР. Принципът е същият: средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година.

Сметката за военните показва, че за изпълнението на измененията в закона ще са нужни допълнително средства в размер на 510 млн. лв.

По отношение на МВР пък, по изчисления на бившия министър Веселин Вучков, ще трябва да се намерят допълнителни между 600 и 700 милиона лева в бюджета за слелдващата година.

Това означава, че Министерство на финансите трябва да намери над 1 милиард лева, за да обезпечи увеличениието на заплатите и в двете ведомства.