Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи днес водещите си лихви с по 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта), като депозитната ѝ лихва очаквано бе намалена до 3,25 на сто. Основната лихва по рефинансирането и лихвата по пределното кредитно улеснение се свиха съответно до 3,40 на сто и 3,65 на сто.

Между юли 2022 г. и септември 2023 г. ЕЦБ вдигна лихвите си с общо 450 базисни пункта (4,5 процентни пункта), за да забави увеличаващата се инфлация в еврозоната, която през октомври 2022 г. достигна максимална стойност от 10,6 на сто, припомня БТА.

Евростат отчете за септември 2024 г. спад на инфлацията до 2,1 на сто на годишна база в страните от Европейския съюз и до 1,7 на сто за тези от еврозоната.  

След днешното си заседание по паричната политика, Управителният съвет на ЕЦБ обяви, че е "твърдо решен да гарантира, че инфлацията своевременно ще се върне към средносрочната цел от 2 на сто".  И за да я постигне "ще поддържа достатъчно рестриктивни (високи - бел. ред.) лихвените проценти толкова дълго, колкото е необходимо".

Управителният съвет посочи, че икономическите данни сочат, че е в ход процес на понижаване на цените на стоките и услугите в страните от еврозоната (дезинфлация). 

"Очаква се инфлацията да се повиши през идните месеци, преди да се понижи до целевата стойност (от 2 на сто на годишна база - бел. ред.) през следващата година. Вътрешната инфлация (при която вносните стоки и услуги не оказват съществено влияние - бел. ред.) остава висока, тъй като заплатите продължават да нарастват с високи темпове. Същевременно натискът за повишаване на разходите за труд ще продължи постепенно да отслабва", посочи Управителният съвет на централната банка на еврозоната.

УС на ЕЦБ отбеляза и че "решенията му относно нивата на основните лихвени проценти ще се основават на оценката му за перспективите за инфлацията", на фона на актуалните икономически и финансови данни. Другите фактори, които ще се отчитат, са "динамиката на базисната инфлация" и доколко прилаганата парична политика постига заложените цели.

Европейската централна банка посочи, че "не се ангажира предварително" с конкретен план за бъдещото ниво и промените на основните лихвени проценти.

Днешното заседание на ЕЦБ се проведе в столицата на Словения - Любляна.