Лидерът на "Хамас" Яхия Синуар е убит от израелските сили, потвърди външният министър на страната Израел Кац.

"Масовият убиец Яхия Синуар, отговорен за клането и зверствата от 7 октомври, беше убит днес от войници на Израелските сили за отбрана", обяви Кац в изявление, цитирано от Ройтерс и БТА.

Израелската армия съобщи по-рано днес, че проверява възможността 61-годишният Синуар да е бил сред убитите при операция в ивицата Газа, чиято мишена според военните са били трима екстремисти.

Предшественикът на Синуар - Исмаил Хания, бе ликвидиран в края на юли при израелски въздушен удар в иранската столица Техеран. Шефът на генералния щаб на израелската армия Херци Халеви обеща на 7 август да намери и елиминира наследника му. Яхия Синуар е смятан за мозъка на безпрецедентното нападение, осъществено от "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври миналата година, пояснява Ройтерс.

Освен Хания израелската армия елиминира няколко висши командири на "Хамас" в ивицата Газа, както и водещи фигури на ливанската шиитска групировка „Хизбула“, начело с лидера ѝ Хасан Насрала, нанасяйки тежки удари на своите подкрепящи се врагове, припомня агенцията.

Според Ройтерс лидерът на "Хамас" така и не се е разкаял за кървавото нападение над Израел миналата есен. По израелски данни в него са били убити над 1200 души, а около 250 заложници са били отведени в плен. Ответното израелско настъпление взе десетки хиляди жертви сред палестинците в Газа.

"От закърпен чувал до лидер" - с това заглавие агенция Ройтерс описва възхода на Яхия Синуар до върха на "Хамас". Преди да избухне последният израелско-палестински конфликт, той понякога е разказвал за ранните си години в анклава по времето на израелската окупация. Веднъж е описал как майка му е шиела дрехи от чували от помощите на ООН. Това е разказал пред Ройтерс мъж, живеещ в Газа, който навремето е разговарял със Синуар.

Лидерът на "Хамас" е израснал по бежански лагери в семейството на палестинци, избягали от израелския град Ашкелон по време на Арабско-израелската война от 1948 година. Той става член на организацията малко след основаването ѝ през 80-те години на миналия век. 

В полуавтобиографичен роман, написан в затвора, Синуар описва срутване на палестински къщи от израелската армия с булдозер, който нарича "чудовище, което троши костите на плячката си". В затвора си печели славата на безмилостен насилник, изпълняващ заповеди за наказание на палестинци, заподозрени, че са информатори на Израел.

Постепенно той се превръща в затворнически лидер с 22 години, прекарани зад решетките, след като се сдобива със статута на улична легенда с отвличането и убийството на двама израелски войници и четирима палестинци. Арестуван е през 1988 г., като получава четири доживотни присъди.

Въпреки страховитата му репутация и избухливостта му, той е признат за архитекта на военната стратегия на "Хамас", отбелязва Ройтерс. Издига се в йерархията на движението и с подкрепата на Иран, където отива на посещение през 2012 година. Емблематична е речта му, в която той обещава да предизвика потоп в Израел, намеквайки за война, която да обедини света и да се създаде палестинска държава на окупираната от израелците през 1967 година територия.

Прекомерната лична издръжливост на физическа болка и търпението му изиграват роля при преговорите през 2011 г. за размяната на 1027 палестински затворници, сред които и той самият, срещу един отвлечен от него в Газа израелски войник. Въпросното отвличане доведе до израелска операция в ивицата Газа и до хиляди мъртви палестинци, припомня още Ройтерс.

След излизането си от затвора Яхия Синуар се жени и има три деца, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.