Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви тази нощ, че смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар бележи "началото на края" на войната, водена повече от година в Газа срещу ислямистката организация "Хамас" в отговор на нейната атака на 7 октомври миналата година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Яхия Синуар е мъртъв. Той беше убит в Рафах от израелската армия", подчерта министър-председателят във видеообръщение на английски. "Това не означава край на войната в Газа, а началото на нейния край".

Израел публикува видеозапис на последните мигове на лидера на "Хамас" Яхия Синуар, гласи заглавието на британския в. "Гардиън". На кадрите, заснети от дрон, Синуар е сам в апартамент в Газа, чиито стени са разрушени от обстрела. Той седи прегърбен на стол, покрит с прах, с ранена дясна ръка, а главата и лицето му са закрити от шал. Видеото показва как Синуар хвърля пръчка над главата си по посока на приближаващия дрон. След това военните изстреляли още един снаряд по сградата, което я срутило върху лидера на "Хамас".

Към момента на заснемане на кадрите Синуар е бил идентифициран само като боец, заяви израелският военен говорител Даниел Хагари. Той добави, че у Синуар са намерени бронежилетка, гранати и 40 000 шекела (10 707 долара).

През последните месеци от живота си главният организатор на нападението срещу Израел на 7 октомври 2023 г., което доведе до войната в Газа, изглежда е престанал да използва телефони и други средства за комуникация, които биха позволили на мощните израелски разузнавателни служби да го проследят, подчертава "Гардиън".

"След като цяла година издирваше най-търсената си мишена в тунелите на "Хамас" под Газа, изглежда, че Израел е намерил целта си по време на случайна среща по разрушените улици на крайбрежната ивица", отбелязва от своя страна британският в. "Телеграф".

Израелският министър на отбраната Йоав Галант вече заяви, че страната му "ще достигне до всеки терорист и ще го ликвидира". В момента издирването е насочено срещу брата на Яхия Синуар - Мохамед, както и всички военни командири на "Хамас", отбелязва френският в. "Фигаро". Началникът на генералния щаб на армията генерал Херци Халеви заяви, че войната "няма да приключи", докато не бъдат заловени всички виновници за случилото се на 7 октомври миналата година и не бъдат върнати "всички заложници", държани в Газа, припомня френското издание.