Всяка страна членка на ЕС може при извънредни обстоятелства временно да ограничи прилагането на определени правила при приемането на мигранти и обработката на молбите им за убежище, заяви говорителят на Европейската комисия Анита Хипер.

Така тя коментира предупреждението на Полша от началото на седмицата, че ще отхвърля молби за убежища поради нарасналия мигрантски натиск от Русия и Беларус. Вчера лидерите на другите държави от ЕС застанаха зад действията на Варшава.

„Мерките на Полша са в контекста на хибридните заплахи и атаки и на превръщането на миграцията в оръжие. От изключителна важност е да покажем, че всички наши външни граници са защитени. Това е важно за териториалната цялост и сигурността на ЕС и гражданите му“, каза Хипер.

Тя уточни, че контекстът е в тактиката на Москва и Минск и превръщането в оръжие на невинни хора и подкопаването на европейските ценности, включително правото на убежище.

Всички действия обаче трябва да се извършват при пълно зачитане на международните задължения, предупреди „гласът“ на Комисията. Тези действия трябва да имат временен характер и да бъдат съразмерни. Всички аспекти трябва да бъдат консултирани с Комисията и с останалите държави членки на ЕС.

„Важно е хората да бъдат третирани достойно и трябва да има предпазни мерки, за да бъдат защитени основните им права“, каза още Хипер.