Европейската комисия ще направи скоро нови законодателни предложения за връщане на нелегалните мигранти, влезли в ЕС.

Това заяви нейният председател Урсула фон дглавчер Лайен в края на Европейския съвет в Брюксел.

Призив за такова спешно предложение бе отправен в заключенията на срещата на върха. Става дума за улесняване, увеличаване на броя и ускорявани на връщанията на мигранти от ЕС.

Сега само 20 на сто от всички без право на престой в ЕС и за чието връщане има решение се завръщат в страната на произход, изтъкна Фон дер Лайен.

Една от най-важните обсъждани от европейските лидери теми бяха пунктовете за връщане на мигранти, или хъбове, разположени в трети страни извън ЕС. Дискутирани са били три различни елемента за три различни ситуации, поясни Урсула фон дер Лайен в отговор на въпрос.

Първата ситуация е хъбове за мигранти, на които е необходима закрила. Главното тук са безопасните трети страни, защото ЕС поема отговорност за закрилата не само на своя територия, но и на тези държави. Същевременно ще бъде предефинирано понятието за безопасни трети страни.

При втората ситуация става дума за хъбове за мигранти, които нямат право на престой в ЕС. Отворен е въпросът колко време може да се намират в тези центрове хората и какво ще се прави с тях, ако връщането им в страните на произход е невъзможно.

Третият вариант е за страни извън ЕС, в които мигрантите са в капан и нямат право да влизат в Общността, като биват връщани обратно с помощта на Върховния комисариат на ООН за бежанците и Международната организация за миграция и с европейска финансова помощ.

Темата за хъбовете бе посрещната по различен начин от европейските лидери. Още преди обсъждането българският премиер Димитър Главчев заяви, че "идеята никак не е лоша".

Гръцкият му колега Кириакос Мицотакис в началото се изказа против и попита кой ще бере маслините в страната му в изявление за в. „Файненшъл таймс“. Часове по-късно обаче той заяви, че Брюксел все повече се доближава до позицията на Атина.

Категорично срещу хъбовете се обяви испанският премиер Педро Санчес. По думите му тези центрове не разрешават никакви проблеми, а само ще създадат нови.

Същевременно европейските лидери подкрепиха Полша, която заплаши временно да отхвърля молби за убежище, идващи поради нарасналия миграционен натиск от Русия и Беларус. На тези две страни или на която и да било друга не може да бъде позволено да злоупотребяват с европейските ценности, се казва в заключенията на Европейския съвет.

„Извънредните ситуации изискват адекватни решения“, е записано още в документа

За Близкия изток

Обсъждането на ситуацията в Близкия изток мина под знака на новината за убийството на лидера на „Хамас“ Яхия Синуар в ивицата Газа.

„Синуар беше лидер на терористична организация и мозъкът, който стоеше зад атаката на 7 октомври 2023 г. Неговата смърт сериозно отслабва “Хамас", каза Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет изтъкна, че ликвидираният терорист е отговорен за огромни страдания, включително отвличания и нападения на групировката.

Главна вина за тежката ситуация в Близкия изток в момента носи Иран, както и подкрепяните от него "Хизбула", "Хамас" и хусите. Техеран също така снабдява Русия с дронове и помага на Северна Корея, припомни Фон денр Лайен.

(Йеменските бунтовници хуси държат в плен двама български моряци от ноември 2023 г. - б.р.)

За Украйна

Европейските лидери подкрепят представения от украинския президент Володимир Зеленски план за победа, заяви председателят на Комисията. Но допълни, че не може да отговаря за приемането на страната в НАТО. За това Зеленски настоя за пореден път на срещата с европейските си колеги.

По време на обсъжданията обаче унгарският премиер Виктор Орбан нарекъл плана „ужасяващ“ съобщи „Политико“. Орбан е заклет противник на военната помощ за Киев.

От изключителна важност е да бъде изпълнен ангажиментът ЕС и партньорите от Г-7 да осигурят до края на годината 45 милиарда евро за Украйна. Така ще бъдат подкрепени настоящите и бъдещияте нужди на армията, бюджета и възстановяването на страната.

Руските активи в ЕС трябва да останат блокирани, докато тя не прекрати агресивната си война и не компенсира Украйна за нанесените щети.

За скъпата енергия

Лидерите на страните членки обсъдиха и ситуацията с високите цени на електроенергията в някои части от континента. Те приканват Европейската комисия спешно да предложи мерки за справяне с проблема.

(България е сред страните, чиито граждани плащат най-много за ток – б.р.)