Роби Уилямс почете паметта на Лиъм Пейн с емоционално признание. Певецът от бившата група "One Direction" умря в сряда, след като падна от балкон на стая на третия етаж в хотел в Буенос Айрес.

Роби Уилямс беше менторът на новосформираната момчешка група по време на британския "Х фактор" през 2010 г. След това той продължи да поддържа приятелски отношения с всички членове на "One Direction".

В изявление сега той казва, че чувства и продължава да чувства "тъга, объркване и шок" от смъртта на Пейн. Британската звезда си спомня как се среща с него и останалите четирима за първи път, като прави аналогия и със своя собствен път през музиката и славата. Роби Уилямс започва също като част от момчешка банда, свръхпопулярна през 90-те години на миналия век - "Take That".

"Пътищата ни с тях се пресичаха от онзи ден нататък и аз харесвам всеки от тях. Изпитанията и премеждията на Лиъм бяха много подобни на моите, така че беше логично да протегна ръка и да предложа каквато помощ мога. Така и направих”, посочва Уилямс, цитиран от "Гардиън".

Принадлежности за употреба на наркотици бяха открити в хотелската стая на Пейн, а и преди той не криеше, че има проблеми с алкохола и наркотиците и че води борба с тези си зависимости. В своето последно сбогом с него Роби Уилямс се връща и към собствената си история на пристрастяване.

"На 31 години аз имах все още моите демони", написа той като прави паралел с възрастта, на която беше Пейн, когато умря. "Правех едно и също, бях в страдание. Страдах, защото повтарях едни и същи грешки. Които правех поради множество болезнени причини. Спомням си, че тогава почина Хийт Леджър и аз си мислех: "Аз съм следващият". Поради милостта на Бог и/или проклет късмет, но аз все още съм тук", откровен е той, както обикновено.

Роби Уилямс призовава и за "повече добрина и емпатия към известните хора, които може да минават през трудности в личния си живот":

"Дори известните непознати имат нужда от вашето съчувствие."

После добавя и то с главни букви:

"Не знаем какво става в живота на хората. През каква болка преминават и какво ги кара да се държат по такъв начин. Преди да започнем да съдим, да помислим малко. Преди да почнете да пишете нещо в интернет, помислете за минута: дали наистина трябва да го публикувам това...Дори и да не се сещате, знаменитостите и техните семейства са хора. От кръв и плът. И са крайно раними."