Част от ползите от четиридневната работна седмица са по-малко стрес и лек ръст на производителността. Това е показало проучване в Германия, на което се спират Франс прес и БТА.

Основното заключение от експеримента е следното: сравнявайки непромененото седмично работно време от 5 дни, четиридневната работна седмица "значително" подобрява психическото и физическото здраве на служителите.

В продължение на половин година 41 германски компании са участвали в програма за намаляване на работното време и за установяване на четиридневна работна седмица. Историческото искане беше на синдикатите в страната. Проектът беше изпълнен от консултантската компания Intraprenör, а координатори бяха Университетът в Мюнхен и Международната инициатива за четиридневна работна седмица (4 Day-Week Global), разпространена в 8 държави, сред които Великобритания, Австралия и Португалия.

"Данните контрастират с мнението, че същото натоварване за изпълнение на поставените задачи за по-малко работно време може да доведе до увеличаване на усещания стрес" от служителя, установило е проучването.

Участниците са преминали средно през по-малко стрес през седмицата - 178 минути спрямо 191 преди провеждането на експеримента. Те също така са спортували повече и са спали средно с 38 минути повече всяка седмица.

Данните са индикация, че "положителните ефекти" върху здравето вероятно ще "намалят отсъствията от работа в дългосрочен план". Анкетираните смятат, че са малко по-продуктивни, а в същото време работното им натоварване не се променя.

Резултатите от самото проучване обаче не са еднозначни по въпроса за производителността. Посочват се и други ограничения: не е доказано, че четиридневната седмица увеличава печалбите на компанията, намалява отпуските по болест или въглеродния отпечатък.

Същевременно 39 на сто от компаниите са решили да приложат четиридневната седмица и след края на програмата, а 34 на сто ще продължат експеримента.

В извадката от проучването над половината компании са имали от 10 до 50 служители в сектора на услугите, производството или строителството.

Четиридневната работна седмица отново се превърна в ключова тема в Германия след края на пандемията, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. Намалената работна седмица беше едно от основните искания на синдиката на машинистите GDL в преговорите им с германския железопътен оператор Deutsche Bahn през март. Същото настояване бе изразено и от работниците в стоманодобивната промишленост, където работодателите и синдикатите се споразумяха през декември за "колективно" намаляване на седмичното работното време от 35 на 32 часа, включително с частична компенсация на трудовите възнаграждения.