Делян Пеевски се е уредил с още един човек на ръководна позиция в областна администрация. Toва се е случило въпреки критиките към служебното правителство, че обслужва корпулентния (съ)председател на ДПС, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

Делян Пеевски системно успява да инсталира свои хора в ръководствата на областните администрации чрез двете служебни правителства на Димитър Главчев, който иначе твърди, че действа без партийни зависимости - от ГЕРБ, откъдето произхожда, или от Пеевски.

Таня Иванова става зам.-управител на Софийска област

В началото на септември Главчев е назначил за заместник областен управител на Софийска област Таня Иванова. Справка на Клуб Z показва, че тя е била кандидат за депутат от ДПС на последните парламентарни избори на 9 юни т.г. и то в две листи – в 23-и и 25-и МИР, в София. Иванова е била на четвърта позиция и на двете места.

Освен това, на местните избори през 2023 г. е била водач на листата на ДПС за Столичния общински съвет. Партията обаче, традиционно, не успя да излъчи представители в СОС.

Таня Иванова е участвала и в предишни кампании на ДПС за парламента.

След разделението в партията тя е отишла в лагера на Пеевски, категорични са от фракцията около Ахмед Доган.

Според сайт на Николай Бареков, Иванова има дете от Цветан Енчев – депутат от ДПС-Пеевски. Бареков в момента е едно от остриетата на Доган. Той е и водач на листата на „Алианса за права и свободи“ (коалицията около Доган) във Враца.

Специална позиция

За Таня Иванова правителството на Димитър Главчев дори отвори специална позиция – за втори заместник областен управител в Софийска област. Това се случи с постановление на Министерския съвет от 7 август. Тогава правителството одобри двама зам. областни управители да имат и областите Русе и Силистра. Там към момента не са назначени такива.

Не така стоят нещата обаче със Софийска област. На 4 септември Таня Иванова е встъпила в длъжност със заповед на премиера Димитър Главчев.

Областен управител там пък е Силвия Арнаутска. Тя също бе назначена от кабинета „Главчев“.

Арнаутска през последните близо седем години ръководи направление „Образование и здравеопазване“ в община Ихтиман, пише във визитката и на сайта на областната администрация. В Ихтиман кмет от 2011 г. е Калоян Илиев от ГЕРБ.

Компромати

Иначе, новата й заместничка Таня Иванова се прочу през 2015 г. с компрометиращи я снимки, взети от фейсбук профила й. Тогава Иванова бе кандидат за кмет на софийското село Владая, като бе издигната от коалиция около партията на Георги Първанов АБВ.

Тя, впрочем, спечели вота с малка разлика на балотаж срещу кандидат на ГЕРБ. Иванова е изкарала кметския си мандат в периода 2015 – 2019 г. Преди пет години тя е преминала в лагера на ДПС и под крилото на Пеевски, но не се е кандидатирала за втори кметски мандат във Владая.

Софийска област обхваща населени места около столицата, но не и самата София.

Листата на „ДПС – Ново начало“ (коалицията около Пеевски за тези избори) в този регион оглави доскорошният вътрешен министър Калин Стоянов.

Главчев на Пеевски

През последните месеци – по времето на кабинета „Главчев“, Делян Пеевски уреди свои приближени за областни и зам.-областни управители. Някои от тях загубиха позициите си, когато обявиха, че подкрепят Ахмед Доган.

През последните седмици от ДПС-Доган неколкократно призоваха Главчев да се отърве от зависимостите си от Пеевски и да освободи областните управители, свързани със санкционирания по „Магнитски“ политик, предвид и предстоящите избори. Те посочиха конкретно „губернаторите“ на Търговище и Шумен и особено този в Хасково. Служебният министър-председател обаче игнорира претенциите им. Нещо повече, назначенията на служебната власт продължиха да затвърждават обвързаността й с „ДПС – Ново начало“, както кръсти Пеевски коалицията си за изборите на 27 октомври. Един от последните примери е с кадрови смени в горските стопанства, за които Клуб Z вече писа.