В края на мандата си служебното правителство на Димитър Главчев изглежда като да е почти приключило с "метлата" в областните управи, като масово ги насели с първо представители на ДПС, после на ГЕРБ, от която Главчев произхожда.

Клуб Z вече писа за експанзията на кадрите на Движението - губернатори, назначавани с решение на Министерския съвет и заместници - със заповеди на Главчев, но оказа се, списъкът не е бил изчерпателен. Има и още.

Общото за рокадите е, че се чистят само държаваните наместници по места, считани за квота на "Продължаваме промяната-Демократична България" по времето на кабинета "Денков". Кадри на ДПС сменят и такива на ГЕРБ, но в общия случай следва вътрешно преразпределение между двете партии.

ДПС вече получи областни управители в Кърджали, Хасково, Търговище, Смолян, Разград, Шумен и заместници в Пловдив, Благоевград, Варна, Враца, Пазарджик, Перник.

Пример за едно "преразпределение" е Смолян. Както Клуб Z писа, там областен управител стана Румен Пехливанов, областен координатор на ДПС, на мястото на Захари Сираков (ГЕРБ). На 3 юли обаче са били освободени Боян Симеонов (ПП) и Зарко Маринов (ДБ) и са назначени Адриян Петров (ГЕРБ) и Красимир Даскалов (ГЕРБ). Петров е организационен секретар на ГЕРБ в Смолян, а Даскалов - бивш кандидат на ГЕРБ за кмет на Девин.

В Стара Загора като областен управител бе освободена Ива Радева (ДБ) и на нейно място назначен Методи Марков, бивш зам.-кмет на Мъглиж - кадър на ГЕРБ.
Като заместник-областен управител е назначен Левент Палов, бивш секретар на ОИК-Казанлък - представител на ДПС.

Ямбол: Освободена бе Биляна Кавалджиева (предложена от ПП) и назначен Николай Костадинов (ГЕРБ). А заместник на новия губернатор вече е Орхан Юсеинов, областен председател на ДПС, назначен със заповед на Главчев от този месец.

Областеният управител на Сливен Маринчо Христов от ПП също бе освободен, а на мястото му назначен заместник-областният управител Чавдар Божурски от ГЕРБ. 
Заместничка стана Фатме Мустафова от ДПС. За назначаването й се похвали дори областният прпедседател на ДПС Мустафа Мустафов.

В Монтана областният управител на ПП-ДБ Ивайло Антонов бе освободен, като бе назначен заместникът му Калин Хайтов (ГЕРБ). Но и там имаме кадър на Движението за зам. областен управител - Ивайло Сотиров, номинация на ДПС.

Както е известно в Кърджали областен управител стана Ресми Мурад, областен координатор ДПС. Там рокадата е в обратен ред. Главчев освободи заместника Гюрай Сюлейман, назначен от Николай Денков и сложи на негово място бившия областен управител Никола Чанев (ГЕРБ). 

С това обаче май нещата не се изчерпват - смята местният сайт "24 Родопи". "Кърджали ще има нов областен управител в следващите дни, а назначеният Ресми Мурад от ДПС ще се окаже най-кратко изпълнявалият функциите на най-важния представител на държавата в Източните Родопи", пише изданието.

Можем само да предполагаме дали една такава рокада има общо с войната Доган/Пеевски. За момента областната организация на Движението в лицето на Мурад дава вид, че разцепление няма, но хвали постиженията на Пеевски.