Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той отбеляза, че до 15 ноември се очаква да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще бъде построено лечебното заведение.

"Хубавото е, че вчера е бил приет Плана за структура и капацитет на болницата, който включва 400 места и 26 отделения. Основната идея в това е да се осигури комплексно обслужване на българските деца. Здравето на българските деца е и трябва да бъде върховен приоритет за всички", посочи Главчев.

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева обясни кои ще са допълнителните отделения, тъй като първоначално беше заложено те да са 24 на брой.

Тя посочи още, че се работи и в посока обезпечаване на необходимите медицински кадри за болницата.

"Допълнителните структури, за които убедихме консорциума, че за нашето здравеопазване те са важни и са необходими, са именно детската психиатрия, генетичната лаборатория, нуклеарната медицина и физиотерапия и рехабилитация. В момента чрез проекта за насърчаване на специализациите в райони, в които липсват, и в специалности, които са недостатъчни, вече имаме записани около 100 кандидата. Разработихме стратегия във връзка с недостига на медицински сестри. Знаете, че ни беше възложен", обясни здравният министър.