Тази седмица трябваше да се проведат тестове на приложението Bg-Alert, с което в случай на катастрофа държавата ще уведоми всички граждани да бъдат нащрек. Естествено, то не проработи. В интерес на истината, мисля, че ако алармата наистина се задейства, тогава светът наистина е тръгнал на зле и всичко се случва не така, както очакваме.

А и ако алармата за катастрофи в България се задейства както трябва, то представяте ли си какъв ужас ще е? Ми тя ще звъни на всеки кръгъл час. В 6 часа сутринта – аларма заради финансова криза. Bg-Alert още не може да преглътне загубата на милиардите от фонда за възстановяване на ЕС. 10 минути по-късно пак аларма – тоя път катастрофата е екологична. „Марици“-те бълват като за последно, обаче последното все се отлага. Слагате противогаз и продължавате да спите. Но не повече от 20 минути, защото алармата отново се включва.

Насрочени са нови предсрочни избори, макар предстоящите предсрочни още да не са се провели, но нещо не им излиза сметката с гласовете и ще трябва да се търгува още веднъж. Или два пъти. Абе всичко под 10 предсрочни избори до 2025 е възможно. През целия ден беге-алерта звъни на поразия за всякакви кризи – мигранти влизат и още по-бързо излизат от страната, войни избухват на една магистрала „Хемус“ разстояние, арестуват хора на Доган, арестуват хора на анти-Доган, на „Патриарха“ може да се паркира само успоредно назад, което – съгласете се, си е най-голямата катастрофа, Путин заплашва с ядрени оръжия, Байдън не може да се сети кой е президент на САЩ, националният отбор по футбол отново губи, зимата отново ни изненада, но ни изненада и есента, лятото, пролетта, сложили ДДС на Алибегов или „Възраждане“ отново са изпаднали в колективна психоза и замерят депутатите в парламента с нарочно донесени от домовете им табуретки, докато Волен свири отвън на барабанче....

И така алармата през цялото време звъни, българите тичат напред-назад в ужас, опитват се да се измъкнат от градовете, но понеже на „Патриарха“ се паркира успоредно назад, задръстването е чак до Ямбол и де факто всички са в тапа, единственият начин да се измъкнеш е с влака, но докато той тръгне, денят е минал и бг-алертът е изтощил батериите на всички джиесеми в България, затова най-сетне е млъкнал. Светът продължава да си се върти като досега, случват се атентати, инфлацията засяга вече дори ракията, болести се появяват и изчезват, Мъск изстрелва ракета в космоса, а Доналд Тръмп танцува половин час на предизборен митинг, без да каже и дума, защото е забравил текста на речта си, но това не засяга изобщо българите, защото хем няма аларма, която да им го съобщи, хем е почнал „Биг Брадър“ по едната и „Сървайвър“ по другата телевизия.

Единственият начин да ги притесниш е, ако вместо Bg-Alert, властите пуснат до всички съобщение: „Току-що ви изтеглиха 80 лева от сметката“. Тогава вече може да се стигне и до колективно гражданско пробуждане, бунтове, протести и притеснения. Дотогава, звънете си колкото си искате с тая аларма, но само не спирайте телевизията.