На 21 октомври 2024 година германският министър на отбраната Борис Писториус ще открие нов военноморски щаб на НАТО в Росток, Северна Германия. Това означава, че германските ВМС в бъдеще ще поемат нова функция за НАТО в района на Балтийско море. Наред с Германия участват още 11 държави: Дания, Естония, Финландия, Франция, Великобритания, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша и Швеция, пише днес в свой материал "Дойче веле".

Много потребители в социалните мрежи изразиха по този повод възмущение и разпространиха неверни твърдения. ДВ проучи едно от най-популярните.

Твърдение:

„Явно става дума за радикално нарушение на договора „Две плюс четири“, който недвусмислено посочва, че в Източна Германия не могат да бъдат разполагани войски на НАТО“, пише потребител на X в публикация, четена повече от 340 000 пъти и споделена над 1900 пъти.

Потребителят цитира и заглавието на публикация в германския вестник „Остзее Цайтунг“: „НАТО открива нова главна квартира в Росток“. 

Проверка на фактите: невярно

Постът внушава, че НАТО смята да създаде нова военна база в Росток под свое ръководство и със свои части, с което би се нарушил договорът „Две плюс четири“.

Но това твърдение е невярно. В Росток няма да има нова главна квартира на НАТО. Вече съществуващ щаб на военноморските части в Росток, който и сега си сътрудничи с различни държави, ще изпълнява в бъдеще допълнителни задачи за НАТО, обясни за ДВ говорител на Министерството на отбраната. Оттам казват, че новата функция ще се състои в съвместната дейност на германските ВМС и войници от партньорските държави за събирането на военни и цивилни данни в региона на Балтийско море, които ще бъдат предоставяни на НАТО.

Разполагане на войски от НАТО няма да има

Тоест не става дума за главна квартира на НАТО, а за щаб на ВМС с международно участие, потвърждава пред ДВ политологът Франк Зауер от университета на Бундесвера в Мюнхен.

„Наред с германските щабни офицери там ще служат още няколко представители на натовски държави. Това не е разполагане на военни части.“

Командната централа е германска инициатива, осъществена съвместно с държавите край Балтийско море, които не са интегрирани в структурите на НАТО и не са на подчинение на Алианса, казва пред ДВ и германският военен анализатор Карло Мазала.

Застрашен ли е договорът „Две плюс четири“?

Според експертите тази нова функция не е нарушение на договора „Две плюс четири“, както неправилно се твърди в социалните медии.

Договорът бе подписан на 12 септември 1990 година между ФРГ, ГДР и четирите държави победителки във Втората световна война – САЩ, СССР, Франция и Великобритания. Той влезе в сила официално половин година по-късно.

Договорът урежда също вътрешния и външен суверенитет на обединена Германия и фиксира окончателните граници на държавата. Освен това регламентира числения състав на германската армия и отказа от притежаването на ядрени, бактериологични и химически оръжия. В документа е постановено и изтеглянето на съветските войски, както и правото на Германия да членува в съюзи.

Член 5, алинея 1 на договора гласи, че докато се изтеглят всички съветски войски, в този район не бива да бъдат разполагани части на други държави или пък там да се извършват военни дейности - тоест това изискване важи изрично само за точно определен минал период от време.

Бернхард Блуменау, преподавател по история и политика в университета „Сейнт Ендрюс“ във Великобритания, разяснява пред ДВ историческия контекст на договора „Две плюс четири“ и неговата цел:

„Тогава е ставало дума за гаранциите за сигурността на източноевропейските държави и на СССР. През 1990 година източната граница на Германия е била външна граница на НАТО. Ако там се бяха  разположили натовски войски, това щеше да съдържа висок потенциал на заплаха за тогавашния Съветски съюз. Източна Германия е трябвало да функционира като буферна зона и да спести на СССР „позора“ да има на „своя“ бивша територия западни военни части.

Но днес ситуацията е съвсем различна, а източната граница на НАТО е вече при Финландия, Полша и балтийските държави“, обяснява Блуменау.

Командната централа в Росток не нарушава договора „Две плюс четири“

"Договорът „Две плюс четири“ прави обединена Германия суверенна държава, което означава, че тя има право да използва своите въоръжени сили на своя територия както желае, само с няколко изключения, отнасящи се до ядрените оръжия", казва още Блуменау. И тъй като в случая става дума за национална германска главна квартира, това по никакъв начин не нарушава договора.

Що се отнася до разполагането на натовски части или ракети в Източна Германия, член 5, алинея 3 посочва ясно: "Чуждестранни войски и ядрени оръжия или техни носители не могат да бъдат разполагани в тази част на Германия, нито да бъдат прехвърляни там".

Подобно нещо не е предвидено и в новата функция на командната централа в Росток, така че тя също не нарушава договора „Две плюс четири“.

"Дойче веле"