Американската космическа агенция NASA отложи бъдещите мисии на космическия кораб Starliner заради провал на тестовия полет на Boeing, който остави екипажа в космоса, съобщи Gizmodo. Сега агенцията ще използва за мисията капсулата Dragon на компанията на Илон Мъск - SpaceX.

Starliner (CST-100 Starliner) бе разработен от Boeing като част от програмата на NASA за комерсиален транспорт на екипажи до Международната космическа станция (МКС). Целта на Starliner е да предостави на САЩ независима и безопасна възможност за превоз на астронавти до и от МКС, като се намали зависимостта от руските кораби "Союз".

Starliner трябваше да е готов за първата си оперативна мисия още в началото на 2024 г., но тестовият полет през юни 2023 г. се оказа катастрофален. Сериозни проблеми с двигателите и течове на хелий застрашиха успеха на мисията, което наложи да се върне на Земята без екипаж на борда. По време на полета до МКС пет от двигателите на кораба отказаха, а екипът на земята се затрудни да открие причината.

Затова NASA сега ще праща Dragon на SpaceX за следващите мисии до Международната космическа станция (МКС). Очаква се мисията Crew-10 да стартира най-рано през февруари 2025 г., а Crew-11 — през юли същата година.

NASA и Boeing все още не са определили точен график за следващия полет на Starliner, като възможностите включват тестов полет през 2025 г. — но все още не е ясно дали той ще бъде с екипаж.

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".