Борсовата платформа Robinhood, чийто съосновател е българинът Владимир Тенев, известен и като Влад, е започнала да предлага на клиентите си маржин търговия във Великобритания. Британският финансов регулатор Financial Conduct Authority (FCA) одобри неотдавна продукта на компанията.

Потребителите на платформата на пазара във Великобритания ще имат възможността да инвестират в по-големи експозиции, използвайки по-малък ресурс и заемни средства.

Лихвените нива на предложението за маржин търговия варират от 6,25% за заеми до 50 000 долара и до 5,2% за такива от 50 млн. долара и нагоре.

Маржин търговията е рядка практика на британския пазар. Причината е, че регулаторите смятат инструмента по-скоро за противоречив, тъй като носи висок риск за потребителите, отбелязва CNBC.

Президентът на Robinhood Великобритания Джордан Синклер коментира, че много клиенти смятат, че нямат достъп до по-усъвършенствани продукти като маржин търговията, тъй като последните обикновено са запазени за малко на брой професионални търговци, инвестиращи заедно с банки като JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley и UBS.

„Има толкова много бариери пред влизането“, обяснява Синклер пред CNBC. „В крайна сметка, онова, което искаме да разрушим, са всичките тези стигми и бариери пред основни инструменти за инвестиране.“

Според него това е чудесен начин за диверсифициране и разширяване на портфейла за правилния клиент.

Платформата Robinhood във Великобритания изисква от потребителите, желаещи да търгуват с маржин, да депозират в сметките си минимум 2000 долара в брой. Клиентите също така трябва изрично да се съгласят да използват продукта - те не са автоматично регистрирани за маржин сметка.

Нетното състояние на съоснователя на Robinhood Владимир Тенев към момента възлиза на 1,7 млрд. щатски долара, според данни на "Форбс".