Лаборатория за изработване на фалшиви банкноти е разкрита в Шумен. В нея са били правени фалшиви левове, евро и долари с високо качество.

Разпоредени са мерки за неотклонение и са повдигнати обвинения срещу двама мъже, съобщи на пресконференция окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов.

По случая се работи от година. Миналия четвъртък - 17 октомври, са претърсени адреси в Шумен, като са намерени и иззети фалшивите банкноти и техника.

"Успяхме да предотвратим хъб за изработване на неистински парични знаци, които имат курс в страната и чужбина. Операцията е извършена заедно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, не е разгласявана досега пред обществеността", коментира Куздов цитиран от БТА.

Зам. окръжният прокурор на областния град Делян Димитров заяви, че образуваното наказателно производство е за престъпления против паричната и кредитната система в страната.

На този етап две лица са привлечени към наказателна отговорност. Единият задържан под стража е създавал фалшивите банкноти, а другият, който е с мярка домашен арест, е отговарял по-скоро за разпространението им.

Двамата мъже са си общували единствено по интернет. В глобалната мрежа са търсили и информация за материалите и техниката, които са нужни за изработването на копията на банкнотите. Осигурявали са си хартия от Китай и Турция, а турската хартия е предназначена за опаковането на дюнери, уточни зам.окръжният прокурор.

Същинският производител е подведен по член от НК, който предвижда от 5 до 15 г.  По думите на зам.окръжния прокурор и двамата мъже са осъждани в миналото за престъпления от общ характер.

Единият е направил самопризнания, а другият не е дал обяснения, "има индикация, че може би ще съдейства", каза още Димитров. Той отбеляза, че в дома на едно от лицата са намерени множество банкноти от 50 лв., 500 евро, доларови банкноти, както и техника за изработване на фалшивите парични знаци.

"Банкнотите от 50 лв. са минавали през банкомати, което показва, че са с изключително високо качество, много добре изработени", каза още Димитров.

Заместник окръжният прокурор обяви, че по думите на единия задържан, който е дал обяснения пред съдия, от банкнотите по 50 лв. са произведени минимум 100 000 лв. (което всъщност не е толкова много като бройки - 20 пачки, бел. ред). Те са разпространявани от 2022 г. в България. По данни на БНБ са засечени около 750 банкноти, каза Димитров.

От евробанкнотите в обращение са засечени около 1000 в България и други страни от Европейския съюз. Възможно е в оборот да са повече парични знаци. Има данни, че са разпространявани от 2020 г. насам, допълни Димитров.

„Това е много тежко посегателство срещу цялата система финансова на България и Европейския съюз и е добре, че е спряно това производство. Предстои още работа по случая, заедно с партньорските служби“, посочи Орлин Куздов.

Тепърва ще бъдат назначавани и изготвени множество експертизи. Иззети са парични знаци, техника, свързана с изработването на банкноти, включително броячни апарати, казва и заместникът му, цитиран от БТА.