Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна днес в Израел за среща с израелски лидери, първата му спирка от обиколката му в Близкия изток, целяща да подпомогне постигането на примирие, предаде Ройтерс. 

Това е 11-ото пoсещение в региона на американския топ дипломат, откакто на 7 октомври миналата година палестинското движение "Хамас" нападна Южен Израел, което предизвика войната в Газа. Визитата на Блинкън е в момент, когато израелската армия засилва офанзивата си в палестинския анклав, както и срещу подкрепеното от Иран ливанско шиитско движение "Хизбула". 

Блинкън ще се срещне днес с израелския премиер Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и други израелски представители. Останалата част от едноседмичната му обиколка в региона включва посещения в Йордания и Катар.

Дипломатическите усилия до момента не постигат успех в прекратяването на едногодишната война в Газа и преливането ѝ в конфликта между Израел и "Хизбула".

Рано тази сутрин "Хизбула" заяви, че е изстреляла залпове от ракети срещу две израелски военни бази близо до Тел Авив и срещу военноморска база на запад от Хайфа. При нападението в най-населените райони на Израел се задействаха предупредителни сирени, но Асошиейтед прес уточнява, че атаката не е довела до видими щети и няма данни за ранени.