Пука ли им на кандидатите за народни представители за правата на животни? Организацията "Невидимите животни" провежда активна кампания, целяща да осветли позициите на кандидат-депутатите за защита на животните в България. Кампанията предлага на гражданите възможността да направят информиран избор, гласувайки с преференция за кандидати, които подкрепят защитата на животните.

Фокусът е върху три основни казуса, които изискват допълнителна регулация и законови промени, за да предотвратят експлоатацията и страданието на животни в индустрията и развъждането - нещо, което е в правомощията на бъдещите народни представители.

По-строги стандарти за развъждане на домашни любимци

Първият въпрос към кандидатите се отнася до необходимостта от по-строг контрол върху развъждането и проследяването на домашни любимци. България от години се сблъсква с проблемите на безстопанствените животни и нерегламентираните развъдници, където животните живеят в ужасяващи условия.

Много от тези развъдници са нерегистрирани, а животните се експлоатират само за размножаване, след което често са изоставяни. От "Невидимите животни" подчертават нуждата от регулации за регистриране и чипиране на домашните любимци, което ще улесни контрола и ще предотврати безотговорното изхвърляне на животни.

Забрана на фермите за норки

Вторият въпрос е свързан със забраната на фермите за кожи от норки и лисици. Темата е изключително наболяла у нас, като от години има действаща ферма за норки близо до Стара Загора.

Въпреки усилията за спиране на този тип дейност, включително събраните над 56 хиляди подписа през 2018 г. и продължаващите опити за законова забрана, тя продължава да функционира. В нея близо 100 хиляди норки годишно умират в газови камери, за да се използват техните кожи в модната индустрия.

Клетъчно отглеждане на новородени телета

Третият въпрос се отнася до клетъчното отглеждане на новородени телета. Това е практика, при която малките телета се отделят от майките си веднага след раждането и се затварят в тесни клетки, където са принудени да живеят в изолация. Животните прекарват месеци в ограничено пространство, без възможност да се движат свободно.

От "Невидимите животни" подчертават, че тези условия са не само жестоки, но и икономически неоправдани. Анализ на Института по аграрна икономика от април 2023 г. сочи, че евентуалната забрана на клетките не би довела до сериозни икономически загуби.

Кои се включват?

Кампанията на "Невидимите животни" вече привлече вниманието на десетки кандидати от различни политически партии. Най-много подкрепа за предложенията идва от коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България". Сред заявилите позиция има и представители на "Има такъв народ" и БСП. Кампанията остава отворена и за останалите няколко хиляди кандидат-депутати.

От организацията акцентират върху важността на преференциалното гласуване на предстоящите избори, което дава възможност на всеки гражданин да подкрепи конкретен кандидат от която и да е партийна листа.