Жалба на Делян Пеевски пред Върховния касационен съд (ВКС) блокира делото за изключването му от ДПС. Той я е внесъл на 18 октомври, съобщиха за Клуб Z от пресцентъра на Софийския градски съд (СГС).

След разкола в партията лагерът около почетния председател на ДПС Ахмед Доган взе решение да отстрани Пеевски като (съ)председател на формацията. Освен това той бе и изключен и като член на ДПС (ако изобщо някога е ставал такъв, защото и това е спорно).

Това стана след събирания на тясното и широкото ръководства на партията, съответно, Централното оперативно бюро (ЦОБ) и Централния съвет. Изключени от ДПС бяха и няколко от най-приближените на Пеевски - Халил Летифов, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Радослав Ревански, Ертен Анисова и Искра Михайлова.

За да влязат в сила промените, те следва да бъдат регистрирани от Софийския градски съд (СГС). Съответното дело трябваше да е на 11 октомври, но то бе отложено заради искания на седем от изключените, сред които и Пеевски, да бъдат конституирани като страна в процеса, както Клуб Z съобщи. Тогава съдът им отказа, но им даде и една седмица евентуално да обжалват пред горната инстанция.

Жалба само от Пеевски

Жалба действително е постъпила и тя е само от Делян Пеевски. Така делото отива във ВКС, който следва да реши казуса, преди процесът да продължи по същество в СГС.

На 25 октомври трябваше да има друго заседание в Софийския градски съд, но предвид жалбата от Пеевски, то няма да се състои. Така поне за изборите на 27 октомври Делян Пеевски и хората му си остават със сигурност на ръководните позиции в ДПС.

Иначе, по същество се очаква да бъде оспорена законността на събранията на ЦОБ и на Централния съвет, на които бяха изключени Пеевски и компания - заради евентуалната липса на кворум. Спорно е и дали тези два органа могат да отстранят (съ)председател на ДПС. Според Пеевски това може да стори само най-висшият форум на партията – Националната конференция.

При този тип дела страна в процеса е и прокуратурата, чието становище също се очаква с любопитство.

Делото за изключването Пеевски може би ще се проточи още поне няколко седмици. Причината е, че след решението на казуса от СГС по същество, то също ще може да се обжалва пред ВКС.