С представители на Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) се обединихме около тезата, че продължаващата политическа нестабилност се отразява все по-негативно на привличането на чуждестранни инвестиции, задържането на човешки капитал и конкурентоспособността ни в регионален план.
Подобряването на инвестиционния климат в България не може да се постигне с административно повишаване на доходите без оглед на реалната производителност и нуждите на бизнеса. За нас по-високите доходи са функция именно на по-добрата производителност и повишената конкурентоспособност.

“Да, България” предлага поредица от мерки в тази посока, сред които насърчаване на иновациите и индустриите с висока добавена стойност, опростяване на регулаторните режими и ограничаване на бюрократичната тежест, повече инвестиции в човешкия капитал и възможностите за преквалификация.

Ще отстояваме политики за ускорен трансфер на технологии и иновации в икономиката и публичния сектор, за изсветляване на сивата икономика и изваждане на България от сивия “списък за пране” на пари. Ще въведем пълния пакет от облекчения за съществена стопанска дейност на глобалния корпоративен данък, за да бъдат запазени конкурентните предимства в сферата на услугите, аутсорсинга, сектора на информационните технологии и др.

Ключов приоритет за нас остават и пълноправното ни членство в сухопътния Шенген и еврозоната. Ще осъществим реформите и инвестициите от Националния план за възстановяване и устойчивост за ускорено внедряване на технологии, изкуствен интелект и иновации в индустрията и енергетиката, земеделието и екологията, транспорта и пътната безопасност, образованието и здравеопазването, културата и публичната администрация. 

Програмата ни включва ефективно развитие на електронното управление чрез нов Закон за управление на информационните и комуникационните технологии в обществения сектор. Ще въведем и достъп до всички административни услуги по електронен път чрез удобна електронна идентификация с европейски цифров портфейл в мобилния телефон.

Важно е и да премахнем пречките и регулаторните изисквания в областта на цифровите технологии, които ограничават стартиращи иновативни компании да реализират пълния си потенциал. Ще подкрепим процесите на цифровизацията в предприятията чрез финансови инструменти и грантове.  

Наш ключов приоритет остават мащабните инвестиции в цифровата свързаност, цифровите технологии и прилагането им в икономиката и публичния сектор. Ще усилим капацитета за повишаване на квалификацията и преквалификацията в цифрови умения и в намаляването на различията между отделните възрастови групи, свързани с информационните и комуникационни умения.

Мерките на "Да, България" за просперираща и конкурентна икономика - вижте ТУК

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ