Едно момче броди из българската политика отдавна. Но за пръв път се явява самостоятелно на избори със своя партия.

Трудно може да се прогнозира как точно ще се представи момчето. Засега, според социолозите, неговата партия влиза в парламента.

Едва ли обаче някой ще гласува за това момче поради политическите си убеждения. Има основателни съмнения, изказвани от експерти, че вотът за него ще е в графата "контролиран", "купен", "корпоративен" - родната полиция го пази!

Хубавото на купения вот обаче е, че той има таван. При това не много висок таван, особено при висока избирателна активност.

Никой няма толкова пари, че да си купи изборите изцяло. Дори и момчето. Но то има достатъчно пари и власт, за да обере целия корпоративен вот.

Според експерти купеният вот е между 50 и 100 хил. гласа. Според последни социологически проучвания българите, които са изразили готовност да продадат гласа си, са около 200 хил.

При 2 млн. гласували - такива са очакванията - за 4% ще са нужни 80 хил. гласа. И момчето влиза в парламента като стой, та гледай.

Ако гласувалите обаче са 2,5 млн., за 4% ще трябват 100 хил. гласа. Момчето е на ръба и може и да не влезе.

Ако гласувалите са 3 млн., за 4% ще трябват 120 хил. гласа. Момчето почти сигурно е аут.

Още по-добре би било, ако на изборите гласуват около 3,5 млн., колкото беше обичайната избирателна активност преди политическата криза. Тогава за 4% трябваха 130-140 хил. гласа.

Ако избирателната активност стигне до обичайните си нива, в парламента може да не влезе и създателят на момчето. Този, дето сега се отрича от него и се извинява на българския народ.

Почти сигурно няма да влезе и част от обслужващия персонал на момчето. Например - една партия, чиито основен говорител очевидно нямаше нищо против ласки от момчето насред парламентарната трибуна в последния ден на последния парламент. В последната нощ, по-точно.

Социологически изследвания към момента прогнозират и по-голям брой гласове за момчето - например 140 хил. гласа, според едно от последните. (около 7% при 2 млн. гласували). Доколко обаче тези изследвания са коректни - било по обективни, било по субективни причини - е един доста труден за отговор въпрос.

Но дори да предположим, че са прави, при нормална избирателна активност момчето ще бъде на ръба. И дори да влезе в парламента, парламентарната му група ще е пренебрежимо малка - десетина депутата.

Преди повече от 10 години голяма част от българския народ се вдигна срещу момчето, когато то бе избрано да оглави най-важната служба за сигурност. Протестите продължиха дълго, около година, а негодуванието продължава и до днес.

Днес момчето владее цялата държава. Не просто една служба за сигурност.

В последните месеци ясно се видя, че за момчето работят:

Прокуратура;

Върховен административен съд;

Конституционен съд;

Висш съдебен съвет;

Парламент;

Служебно правителство;

ЦИК.

Списъкът не е изчерпателен.

Моментът е изключително удобен момчето да бъде приключено. Или поне щетите да бъдат минимизирани. Да бъде довършена работата, започната преди повече от 10 години. 

Уважаеми български избирателю,

Излез и гласувай! За да не влезе момчето в парламента!

Коментарите за изборния резултат на момчето към момента са по-скоро прогнози и предположения. Едно обаче е сигурно - момчето не е чак такъв непоклатим и стабилен фактор, за какъвто се представя в преобладаващото говорене по медиите. Не е някакъв природен феномен, с който просто трябва се съобразяваме.

Напротив - момчето може лесно да бъде дори отстранено от политиката. И това е изцяло във властта на българските граждани.

Дори не са нужни целогодишни протести, каквито се налагаха навремето. Нужно е само в изборния ден да се отиде до избирателната секция и да се гласува за партия, различна от тази на момчето.

Вярно е, че момчето има сериозно влияние и в други партии, не само в своята. Но има и партии, в които момчето влияние няма.

Избор има. Въпросът е колко избиратели ще упражнят правото си на избор.