Турция е подала молба за членство в БРИКС – антизападния съюз на Путин. В Казан се провежда годишната среща на БРИКС и в нея участват 32 държави, сред които Иран, Египет, Бразилия, Индия и Китай.

Турция е изразила голям интерес да се присъедини към алианса на Путин. Подадена е турска молба и гласуването може да се проведе още сега в Казан. Според съобщения в турските медии президентът Реджеп Тайип Ердоган и Путин ще се срещнат днес.

Ще бъде скандално, ако Турция позволи да бъде използвана, коментират турски експерти. Аслъ Айдънтъшбаш, експерт по турска външна политика в американския мозъчен тръст Brookings Institution, обяснява:

„Ако членството се осъществи, то ще нанесе огромни щети на отношенията на Турция с НАТО.“

Ердоган иска „да накара Запада да завижда“ и „да съжалява, го избягва и изключва“, каза тя пред германския в. „Билд“.

 Брюксел води преговори за присъединяване към ЕС с Анкара от почти 20 години, но те са замразени за дълго време. Причината: Ердоган потъпква демокрацията, върховенството на закона и основните права в страната си.

 „Турция е в лоши отношения с Русия“

Айдънтъшбаш казва още:

„Основният приоритет на Турция е споразумение за разширен митнически съюз с Европейския съюз. Анкара обаче се интересува и от разширяване на търговията с незападни държави“.

Според нея обаче предпоставка за Анкара е това да не доведе до срив в отношенията между ЕС и Турция.

Освен това БРИКС е още един инструмент на Турция за установяване на баланс между големите сили, което отдавна е геополитическа стратегия на Анкара. Въпреки предимствата, експертката вижда присъединяването към алианса на Путин като далечна перспектива!

„Всъщност Турция също има лоши отношения с Кремъл. Тя е по-скоро враждебна, отколкото партньорска. Проблемът обаче е в това, „че Турция е икономически зависима от Кремъл“, казва още Айдънтъшбаш.

Страните кандидатки за членство в ЕС трябва да прилагат решенията на Съюза в областта на външната политика и политиката на отбрана, които включват възможно най-голяма международна изолация на Русия и Путин, ако се надяват на напредък в преговорите, коментира участието на Турция във форума Петер Стано - говорителят на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).