Днес в Казан започва срещата на БРИКС, организирана от Русия. 24 държави ще бъдат представени там, което руските медии отбелязват като знак, че изолация на Русия всъщност няма или е незначителна. Сред гостите е и Турция, която най-вероятно също скоро ще стане член на БРИКС.

Официалното мото на срещата гласи: „Укрепване на разнообразието за справедливо глобално развитие и сигурност“. От днес до четвъртък фоумът ще се постарае да излъчи само позитивни послания. На място работят около 2000 журналисти от цял свят. Дори и президентът Владимир Путин смекчи обичайната си антизападна реторика:

„Това, което отличава БРИКС от много други международни организации: БРИКС никога не се е обръщал срещу никого. Индийският министър-председател Моди наскоро го каза много добре: БРИКС не е антизападна, тя просто не е западна...“

Русия организира първата среща на върха преди 16 години, като тогава това все още беше свободната конфедерация БРИК - Бразилия, Русия, Индия и Китай. Скоро след това се присъедини и Южна Африка - тогава асоциацията стана БРИКС. Междувременно сдружението на държавите се разшири значително: от януари в него членуват Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства.

Благодарение най-вече на големите държави членки Китай и Индия, БРИКС вече представлява цели 45 % от световното население, а освен това изпреварва западните държави от Г-7 по брутен вътрешен продукт, заяви още Путин.

А Юрий Ушаков, съветник на Путин по международните въпроси, нарече срещата на върха номер 16 вероятно най-голямото външнополитическо събитие, което някога се е случвало в Русия. Което, според подтекста, за пореден път показва неефективността на западната изолация на Русия заради войната срещу Украйна.

„Покани за срещата на върха бяха изпратени до 38 държави, членки на БРИКС и страни, които си сътрудничат с нас. Приеха ги 32 държави, а 24 от тези държави потвърдиха, че държавните им глави ще дойдат“, каза Ушаков.

Президентът на Бразилия Лула да Силва трябваше да се откаже поради травма на главата след падане в банята - той ще участва обаче чрез видео-връзка.

От друга страна, се очаква да присъства генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той дори има насрочен разговор с Путин, като на него ще се обсъди „международнат аобстановка“, най-вече конфликтите в Близкия изток и Украйна.

За президента на Русия са планирани 17 двустранни срещи, включително с турския президент Ердоган, който пътува до Казан. Преди няколко дни Ердоган заяви, че старите дебати по оста вече не са валидни за неговата страна, която скоро ще бъде и член на БРИКС.

„Ние сме ориентирали погледа си към Запада. Но това не означава, че обръщаме гръб на Изтока, че го пренебрегваме. Вече не живеем в свят, който е черно-бял, където трябва да избереш един от двата блока“, каза Ердоган.

Собствена платежна система - независима от долара

Най-важната тема на срещата на БРИКС  е създаването на „нов, по-справедлив многополюсен световен ред, който вече не е доминиран от Запада и неговите доминиращи институции“. За целта БРИКС се стреми към създаването на нова валута, по-силна от долара.

И в Казан обаче Путин даде да се разбере, че не е заинтересован от скорошен мир в Украйна.

 „Ако говорим за мирни процеси, то в никакъв случай не са тези, които водят до прекратяване на огъня може би за една, две седмици или година. Защото това само ще даде на страните от НАТО време да се превъоръжат и да натрупат нови запаси от боеприпаси“, каза Путин.

Срещата на върха на БРКИС в Казан приключва в четвъртък.