В отговор на откриването на щаб на НАТО в Рощок руското външно министерство привика вчера германския посланик. Германският посланик Александер фон Ламбсдорф използва посещението си в руското външно министерство, за да отхвърли категорично критиките и на свой ред да разкритикува Русия за действията ѝ във войната в Украйна.

Ламбсдорф протестира „по най-категоричен начин“ срещу факта, че сега Путин очевидно позволява на войници от Северна Корея да се бият на фронтовата линия в Украйна. Германският посланик също така ясно демонстрира недоволството си от факта, че „Германската асоциация за източноевропейски изследвания“ сега е категоризирана от Русия като екстремистка.

Ламбсдорф отхвърли и обвиненията на руското външно министерство под ръководството на Лавров относно новата централа на НАТО в Рощок.

"Тъй като това е щаб под командването на германските въоръжени сили, той не нарушава Договора 2+4, сключен след Втората световна война", уточни той.

„Посланикът на Германия в Москва беше извикан в руското външно министерство, където му беше изпратен твърд протест“, се казва в изявление на руското външно министерство под ръководството на Сергей Лавров. „Разширяването на военната инфраструктура на НАТО в бившата Източна Германия ще има най-негативни последици“.

В понеделник министърът на отбраната Борис Писториус откри в Рощок морския тактически щаб на НАТО за региона на Балтийско море. Писториус подчерта значението на щаба за защитата на държавите от НАТО и нарастващата заплаха от агресията на Владимир Путин.