Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази надежда, че със смъртта на военния лидер на "Хамас" Яхия Синуар се е подобрил шансът за освобождаване на заложниците на групировката, отвлечени при нахлуването в Израел на 7 октомври 2023 г. Американският дипломат говори пред медии преди да потегли за Саудитска Арабия в своята обиколка в Близкия изток:

"Що се отнася до заложниците, снощи се срещнах отново със семейства на заложници, включително семействата на седемте американци, които остават в Газа. И това още веднъж засилва за мен и за всички нас неотложността, императива да ги върнем у дома, да върнем всички у дома. Обсъдихме плана, който имаме на масата, и работата, която вършим по този план, разглеждайки новите рамки на външните отношения като възможност. Говорихме за важността да се определи дали "Хамас" е готов да продължи напред и египтяните, катарците правят точно това. Но аз вярвам, че след като Синуар си отиде, тъй като той беше основната пречка пред реализиране на споразумението за заложниците, има реална възможност да ги върнем у дома и да постигнем целта".

Блинкън подчерта, че "голяма цена" за военните успехи на Израел в Газа е платил палестинският народ.

"Той (Израел) успя да разруши военния капацитет на "Хамас". Унищожил е голяма част от арсенала й. Елиминира висшето й ръководство, включително, наскоро, Яхия Синуар. Това стана с цена – голяма цена – на палестински цивилни в Газа".

Държавният секретар изтъкна, че сега е моментът да се сложи край на войната.

"И това е нещото, върху което работихме през последния ден и ще продължим да работим по време на това пътуване".

По-късно през седмицата Блинкън ще се отправи към Лондон за разговори с арабски лидери.

Смята се, че спорна точка между Израел и "Хамас" засяга настояването на групировката израелската армия да се изтегли напълно от Газа, преди да се стартира с освобождаването на заложниците, докато правителството на Бенямин Нетаняху желае да запази контрола си над Филаделфийския коридор в Южна Газа, включително пропускателния пункт "Рафах". От своя страна Египет, една от страните, участващи в опитите за посредничество, заяви, че няма да приеме никаква промяна в статута на "Рафах", който свързва Газа и африканската държава.

Около 100 от 250-те заложници, отвлечени по време на атаката от 7 октомври, все още се намират в плен в Газа.