Европейският парламент отхвърли днес предложението на страните членки (Съвета) на ЕС за промени в бюджета на Общността за следващата година.

Това съобщи докладчикът по темата – румънският социалист Виктор Негреску.

Той изрази и разочарование от факта, че колегите му от Европейската народна партия (ЕНП) са гласували по него заедно с крайната десница.

Негреску припомни, че скоро е била ревизирана Многогодишната финансова рамка (МФР) – 7-годишният бюджет на ЕС. Румънецът изтъкна, че Европейският парламент се придържа към нея.

“Съветът се опитва да ореже бюджета за 2025 г., без да посочва причините за това”, каза той.

Бюджетът за следващата година възлиза на близо 201 милиарда евро, Негреску бе категоричен, че той трябва да се основава на инвестициите и че нарастващите разходи за погасяване на заемите по плана за възстановяване не трябвва да намаляват финансирането на програми като “Еразъм+”, "ЕС за здраве" и борба с природните бедствия, както и охраната на границите.

“Ние сме твърде категорични, когато става дума за защита и управление на границите. Затова увеличихме средствата за фонда за миграцията и убежището с 25 милиона евро, инструмента за управление на границите с 35 милиона, фонда за вътрешна сигурност с 5 милиона. Когато става дума за защита на границите, ние ясно посочваме необходимостта от разширяването на Шенген чрез приемането на България и Румъния в него”, посочи Виктор Негреску.

Той каза също така, че колегите от неговата група, както и либералите от „Обнови Европа” (ОЕ), умерените „зелени“ и радикалната левица са се почувствали предадени от вота на евродепутатите от ЕНП. Негреску настоя Съветът да се върне към първоначалните предложения на ЕК и припомни, че трябва да бъде постигнато съгласие по въпроса до края на ноември.