„Джордж Оруел би се гордял с вашия новговор.“

Така се обърна към евродепутатите българският представител Ивайло Вълчев от ИТН и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Той се изказа на дебат в Европейския парламент в Страсбург за злоупотребата с новите технологии за манипулиране и радикализиране на младите чрез реч на омразата и антидемократични изказвания.

„Безспорно трябва да се борим срещу радикализацията в интернет. Но бих казал, че трябва да осъждаме всяка една дискриминация и радикализация“, каза Вълчев.

Той бе категоричен, че расизмът и ксенофобията са недопустими. Но призова колегите си да осъждат „със същия плам“ и радикалните действия на зелени активисти:

„Заливането на културно наследство с боя, блокирането на пътища и летища не могат да бъдат приемливи форми на протест, а твърде често виждаме как те биват нормализирани.“

Вълчев смята, че технологиите не могат да бъдат винени сами по себе си за процеса на радикализация на младите там. По думите му общественият дебат през последните десетилетия приел твърде рязък идеологически завой наляво.

„Това значи, че днес политическите позиции срещу еднополовите бракове и нелегалната миграция от допустими в обществения дебат преди години сега се обявяват за радикални. И ако това имате предвид под антидемократични изказвания, аз ви поздравявам. Джордж Оруел би се гордял с вашия новговор“, завърши българският „консерватор“.

Ицо Хазарта: Няма успешен човек, прекарал цялото си време в мрежите

Веднага след него думата взе Христо Петров от ПП и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), известен повече като Ицо Хазарта.

За него големият проблем е, че много млади хора прекарват цялото си време в интернет.

„За много млади хора социалните мрежи не са част от живота, а целият им живот. Това е проблем, защото освен загубата на време човек става по-лесно жертва на пропаганда, на радикалицация, на реч на омразата.“

Певецът попита колегите си:

„Замислете се колко от вас в тази зала, ако имат шанса да се върнат в своето детство или младост, биха прекарали времето си в социалните мрежи?“

Хазарта е убеден, че решението на проблема е в образованието, което да подготвя хората за съвременната реалност и да им обясни, че няма нито един успешен човек на този свят, който да прекарва основното си време в социалните мрежи.

Танер Кабилов: Мрежите разпространяват най-опасната омраза

Тези мрежи стават арена за рапространение на омраза, особено в най-опасните й измерения - етническото и религиозното, смята Танер Кабилов от ДПС и ОЕ. Той изтъкна, че хибридните атаки и дезинформационните кампании стават все по-чести, особено по време на избори. Очевидно евродепутатът визира предстоящия парламентарен вот у нас само след три дни.

Младите с отворените си за знания сетива са податливи на радикалните идеи, които се предоставят от алгоритмите, търсещи повече гледания, каза още Кабилов.