Мария Корина Мачадо - лидерът на демократичните сили на Венецуела, и кандидатът на опозицията в президентските избори Едмундо Гонсалес са отличени с наградата „Сахаров“ за 2024 г.

Тя се присъжда всяка година от Европейския парламент за свобода на мисълта.

„Мачадо и Гонсалес са удостоени за тяхната смела борба за възстановяване на свободата и демокрацията във Венецуела. В своя стремеж за справедливо, свободно и мирно предаване на властта те безстрашно отстояваха ценностите, които милиони венецуелци и Европейският парламент считат за особено важни - справедливост, демокрация и върховенство на закона”, заяви председателят на ЕП Роберта Мецола.

Макар режимът в Каракас да обяви за победител на изборите дистатора Николас Мадуро, Европейският парламент признава за държавен глава Едмундо Гонсалес.

Мария Корина Мачадо бе избраният през 2023 г. кандидат за президентските избори на венецуелската опозиция от името на „Демократична платформа за единство“ (ДПЕ). Тя обаче бе дисквалифицирана от Националния избирателен съвет (НИС), който е контролиран от режима на Мадуро.

Мачадо бе заменена като кандидат от Едмундо Гонсалес, който е дългогодишен дипломат. Той осъди неспособността на правителството на Венецуела да публикува официални резултати от президентските избори и оспори обявената победа на Николас Мадуро. Гонсалес бе принуден да напусне родинайта си през септември, след като властите издадоха заповед за неговия арест.

Наградата „Сахаров“ ще бъде връчена на Мария Корина Мачадо и Едмундо Гонсалес на 18 декември в Европейския парламент в Страсбург.