Венецуелски съдия издаде вчера заповед за арест на опозиционния кандидат за президент Едмундо Гонсалес по обвинения, включващи узурпиране на власт, подстрекаване към бунт, заговор и саботаж, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Заповедта е издадена от съдия, който гледа дела за тероризъм, по искане на прокуратурата. Тя идва на фона на сътресенията, предизвикани от оспорваните президентски избори във Венецуела.

По-рано венецуелската прокуратура обяви, че срещу Едмундо Гонсалес и опозиционната лидерка Мария Корина Мачадо се водят разследвания по обвинения в узурпиране на служебно положение и подстрекаване към бунт.

Лоялната на правителството централна избирателна комисия обяви Николас Мадуро, който е на власт от 2013 г. насам, за победител на президентските избори на 28 юли. Но комисията все още не е публикувала подробните резултати.

Опозицията обвинява правителството в изборни измами и твърди, че Гонсалес е спечелил изборите.

Редица държави, сред които САЩ, Перу, Аржентина, Еквадор, Панама, Уругвай и Коста Рика, признаха Гонсалес за истинския победител, отбелязвайки, че е имало изборни измами. ЕС и Организацията на американските държави също поставиха под съмнение изборните резултати.