Служебното правителство е взело решение за финансиране с 30 млн. лв. на довършването на градския стадион на Варна дни преди изборите. Проектът за строителство е от 20 години, а контролът върху "Спортен комплекс Варна" АД ще остане за “Химимпорт“.

За казуса съобщи първо сайтът "Медиапул", позовавайки се на правителственото решение. 

Проектът за нов градския стадион на Варна започва през 2005 г., когато общината дава целия терен на тогавашния градски стадион "Юрий Гагарин", заедно с околни парцели. "Химимпорт" участва с парична вноска от 22 млн. лв. и придобива 65% от акциите срещу 35% за общината.

Тогава е обявено, че частната компания ще построи стадиона. В момента обаче той продължава да стои с две трибуни и половина, издигнати до бетонно скеле, а парцелите около него са плътно застроени.

“С решението се предоставя съгласие държавата да придобие 30 000 броя нови обикновени поименни акции с номинална стойност и емисионна стойност 1000 лв. за всяка една след извършване на парична вноска в размер на 30 000 000 лв. По този начин общественият интерес по отношение на изграждането на спортното съоръжение ще бъде защитен от страна на държавата“, казва се в правителственото прессъобщение.

Онлайн изданието посочва, че решението е било взето толкова бързо, че ръководството на община Варна не е знаело за него, въпреки че кабинетът обявява, че ще придобие по-голямата част от общинския дял в стадиона.

"Тази информация е нова и за нас. И ние от вчера се опитваме да разберем какво означава това решение на Министерския съвет", коментирал е заместник-кметът за общинската собственост на Варна Деян Иванов, цитиран от "Медиапул".

В правителственото решение се посочва, че "Химимпорт" ще запази досегашния си дял от 65% в стадион "Варна", а държавата ще придобие по-голямата част от общинските акции. Това ще стане на Общото събрание на акционерите на “Спортен комплекс Варна“ АД, което ще се проведе на 7 ноември.

"След увеличението на капитала на дружеството община Варна и държавата ще притежават общо 42 101 акции, съответстващи на 35 на сто от капитала“, посочва служебният кабинет.

"Химимпорт" трябва да вложи над 55 млн. лв., за да запази непроменен контролния си дял.

Според зам.-кметът Деян Иванов има юридическо противоречие между решението на Министерския съвет за увеличението на капитала на "Спортен комплекс Варна" и уведомлението за провеждането на Общото събрание, тъй като са описани различни схеми за увеличение на капитала.

“Довършването на проекта става със съдействието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия спортен министър Красен Кралев. Това е поредно доказателство, че ако ГЕРБ състави правителство след изборите в неделя, грижата за спортната инфраструктура в България ще продължи“, пише соченият за близък до ГЕРБ сайт Tribune.bg.

"Медиапул" припомня, че преди 15 години, дни преди парламентарните избори през 2009 г. на "Химимпорт" беше продадена държавна земя в Морската градина на Варна - т.нар. сделка за "Алея първа".