Срещу единствения кандидат за главен прокурор и сегашен изпълняващ функциите - Борислав Сарафов няма "висящи и неприключени наказателни производства".

Напротив - от 7 декември 2023 г. до 11 октомври 2024 "по постъпилите сигнали срещу него са извършени проверки, по които не са установени данни за извършени престъпления".

Това пише в документ издаден от Даниела Талева - т.нар. адхок прокурор за разследване на главния прокурор и неговите заместници, който е приложен към справката за Сарафов на официалния сайт на ВСС (7 декември 2023 г. е датата, на която Талева встъпи на поста, въведен след законови промени - б.р.). Справката е част от кандидатурата му за титулярен обвинител № 11.

Иначе проверка на страницата на Върховния касационен съд сочи, че досега има забележителните 24 сигнала, откакто съществува т. нар. механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Те имат различна съдба.

История с "джуджета"

Безспорно най-интересната от проверките бе тази: по времето на Гешев Сарафов бе добавен към стартирало по-рано дело срещу Петьо Петров-Еврото и негов приближен - че са представлявали група за търговия с влияние и изнудвания в съдебната система.

По забележителен начин делото бива образувано и се активизира от най-ниското ниво - районна прокуратура. Това става на другия ден, след като излиза и снимката, на която Сарафов се поздравява приятелски с Еврото в бившия вече ресторант с печалното име "Осемте джуджета".

През цялото време Сарафов е твърдял, че е жертва на манипалуция с автор именно Иван Гешев, както и че цялото дело е глупост и спекулация.

Процесуално погледнато, движението на материалите срещу него е следното: след като все пак са иззети от Районна прокуратура и стигат до Върховна, в частта си за Сарафов материали са отделени и пратени именно на адхок прокурорката Даниела Талева, която е компетентна да разследва такива магистрати (тогава Сарафов е зам.главен прокрор по разследването и директор на НСлС).

С дата 11 октомври става ясно, че това разследване е прекратено.

Самият Сарафов днес отказа коментар.

Даниела Талева няма специален пресцентър или говорител, който да я обслужва, както и не е длъжна да обявява публично детайли или мотиви на актовете си.

Очаква се изборът за нов главен прокурор да е на 16 януари.