Осем политически формации към момента прескочат 4-процентната бариера и могат да влязат в следващия парламент. "Възраждане" изпреварва ПП-ДБ за второто място, Алиансът на Ахмед Доган води с малко пред коалицията на Делян Пеевски, ИТН е пред БСП. 

Това сочат данните от последното национално представително проучване на агенция "Тренд", изготвено по поръчка от „24 часа“. Изследването е реализирано в периода между 16 и 22 октомври 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+. 

По-точно седем формации са със сигурно парламентарно представителство и две с шансове за преминаване на бариерата, прогнозират от агенцията.

Между 2 и 2,2 милиона българи ще упражнят правото си на глас в неделя.

Изненадата на "Тренд", която не бе налице в изследвания на други социолози, е второто място на "Възраждане" на Костадин Костадинов с 15,2% от гласовете пред ПП-ДБ с 14,8%.

Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС с 24,9% от гласовете. След ПП-ДБ идват двата лагера на ДПС - Алиансът за права и свободи на Доган води с малко - 7,8% спрямо 7% - пред "Новото начало" на Пеевски.

Следват "Има такъв народ" с 6,6% и БСП с 6,5%.

Битката за минаване на бариерата също е сериозна - "Меч" е на границата с точно 4%, а "Величие" е близо с 3,6%.

Анализаторите от „Тренд“ подчертават, че разликите между много от партиите са под 1%, което създава предпоставки за размествания в резултатите в последния момент.

Социологът Димитър Ганев прогнозира три ключови неизвестни за предстоящите избори: коя партия ще заеме второто място, кой ще води при електората на ДПС и дали малките партии близо до бариерата ще успеят да я преминат.

Независимо от конкурентната надпревара обаче, предизборната кампания не успява да мотивира значително повече избиратели. Очакваната активност варира между 2 и 2,2 милиона души, което се равнява на 38% от населението. Това все пак е повече от последния вот с рекордно ниските 31% гласували.