Европейският съюз и Китай се споразумяха за скорошното провеждане на допълнителни технически преговори за възможни алтернативи на митата върху електрическите превозни средства, произвеждани в Китай. Това е станало, въпреки че все още между двете страни в спора за тарифите има значителни различия, съобщи Европейската комисия в петък, цитирана от Ройтерс.

ЕС ще наложи допълнителни мита в размер до 35,3% върху електромобилите от Китай следващата седмица след приключване на разследването си, но обяви, че разговорите могат да продължат и след това.

Двете страни в тарифния спор разглеждат като алтернатива на митата възможни ангажименти за минимални цени от страна на китайските производители или пък опцията за инвестиции в Европа.

„Принципалите се споразумяха скоро да се проведат допълнителни технически преговори“, заявиха от ЕК след видеоразговор между зам.-председателят на комисията и комисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис и китайския министър на търговията Уан Вентао.

Европейската комисия, която регулира търговската политика на 27-те държави от Европейския съюз, вече проведе осем кръга технически преговори с Пекин и коментира, че има „значителни оставащи различия“.

Домбровскис и Уан потвърдиха ангажимента си за намиране на взаимно приемливо решение, което да осигури равнопоставеност на европейския пазар и да бъде съвместимо с правилата на Световната търговска организация (СТО), заявиха от ЕК.

Преди две седмици Китай призова ЕС да не води отделни преговори с компаниите и предупреди, че това ще „разклати основите“ на преговорите.

Комисията, от своя страна, съобщи, че Домбровскис е подчертал, че преговорите с Китайската търговска камара за внос и износ на машинни и електронни продукти (CCCME) не изключват обсъждания с отделни износители.

Домбровскис изрази и загриженост за разследванията на Китай относно брендито, свинското месо и млечните продукти от ЕС, като коментира, че Брюксел ги намира за „неоснователни“.

Търговските напрежения между САЩ и Китай, както и между Европейския съюз и Китай, се натрупват през тази година, а Вашингтон и Брюксел въведоха по-високи мита върху някои китайски стоки заради онова, което те твърдят, че представлява нелоялни търговски практики от страна на Пекин, припомня Си Ен Би Си.

Ако тарифите бъдат увеличени, моделите на МВФ показват, че ще излезе „скъпо за всички“, заяви Гита Гопинат, зам.-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) на годишната среща на международната организация във Вашингтон.

„Производството ще бъде много по-ниско от това, което прогнозираме за всички страни в света, ще има натиск върху инфлацията, така че това не е посоката, в която трябва да вървим“, обясни тя, цитирана от американската телевизионна мрежа.