Общо над 400 към момента са съдебните решения срещу противозаконни откази на Агенцията за социално подпомагане (АСП) да отпусне социални помощи за деца на украински граждани под временна закрила в България.

Данните са на Програмата за правна защита на бежанци и мигранти към Българския херлзинкски комитет (БХК) и идват  на фона на медийни изявления на Министерството на труда и социалната политика, промотиращи подкрепата му за  украинските бежанци.

В началото на седмицата Министерството на труда и социалната политика съобщи за среща между служебния министър Ивайло Иванов и  посланика на Украйна Олеся Илашчук. Министър Иванов е цитиран да казва:

„МТСП ще продължи да предоставя подкрепа на украинските бежанци и да осигурява помощ и безопасна среда за украинските деца и семейства с деца в този тежък за тях период" като се посочва, че украинските граждани могат да ползват социална защита и социални услуги в България, ако имат предоставено убежище, статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила.

По повод на изявлението Български хелзинкски комитет иска за пореден път да повдигне въпроса за продължаващата с години незаконосъобразна практика на дирекциите „Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане (АСП) при МТСП в цялата страна да отказват да отпускат семейни помощи за деца на бежанците с временна закрила и хуманитарен статут, както и социални помощи за учебници и помагала за украинските деца, записани в българските училища.

От БХК пишат още:

"Към настоящия момент водените съдебни дела против тези откази на социалните служби са повече от четиристотин. Решенията на съдилищата са константни и категорични, че тези откази са в противоречие с разпоредбите на Закона за убежището и бежанците, Закона за социалното подпомагане, Закона за семейните помощи за деца, Конституцията на Република България, както и Конвенцията на ООН за правата на детето и европейските директиви 2001/55/ЕО и 2011/95/ЕС.

Така практиката на АСП при МТСП противоречи на  указанията на съда, националните и международните норми и е проява на неприкрита институционална дискриминация срещу семействата на бежанците с хуманитарен статут или с временна закрила заради войната в Украйна.  Тази практика никак не се съвместява с изявлението на министъра за подкрепа и помощ на украинските деца и семейства с деца в този тежък за тях период, поради което за пореден път настояваме министър Иванов да вземе незабавни мерки за преустановяването ѝ."