Партия "Да, България" сигнализира Министерството на вътрешните работи (МВР) и прокуратурата относно разпространение на списък с лични данни на преподаватели от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" (НПМГ). Според информацията, списъкът включва имената и адресите на учители, публикувани в информационни канали на партия "Възраждане".

Този ход идва след съобщения за оказан натиск от депутата на "Възраждане" Ангел Янчев върху училището. Според "Да, България" тези действия са опит за натиск върху учители, обвинявани без доказателства в пропаганда на джендър идеология, с което се нарушават основни човешки права.

Контекстът на конфликта между двете партии се задълбочава през последните години, като социалните канали на "Възраждане" многократно са попадали под критики за съдържание с антисемитски, дискриминационен и атакуващ характер.

„Телеграм каналът на “Възраждане” не за първи път влиза в общественото полезрение със скандалното си съдържание. През юли 2023-а година там бе публикуван антисемитски колаж с бившия министър на външните работи Соломон Паси, а по-рано тази година в канала бе качен списък с имена на учители от Варна, обявили се против поправките на “Възраждане” в Закона за предучилищното и училищното образование. След последния случай името на канала беше променено от “Възраждане” на “Привърженици на Възраждане”, съобщават от „Да, България“.

Партията настоява, че действията срещу учителите представляват дискриминация, накърняват тяхната чест и достойнство и им причиняват редица неимуществени щети. Апелира се за пълна проверка и правна защита на преподавателите, подложени на тези атаки.

***

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".