Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че Русия планира в следващите два или три дни да разположи севернокорейски войски на бойното поле, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"По данни на разузнаването на 27-28 октомври Русия за първи път ще използва севернокорейски военни на бойното поле", написа Зеленски в "Телеграм", позовавайки се на информации, които казва, че е получил от висш украински военен командир.

Държавният глава призова съюзниците си да отговорят на този "ескалиращ ход", като окажат "осезаем натиск" върху Москва и Пхенян.

Украинската прокуратура разследва подкрепата на Северна Корея за Русия 

Украинската прокуратура днес заяви, че е започнала разследване на подкрепата на Северна Корея за Русия във войната като възможно престъпление на агресия, предаде Ройтерс.

Тъй като въоръжават и снабдяват сухопътни сили, участващи в сражения срещу Украйна, срещу севернокорейски официални представители могат да бъдат повдигнати обвинения, заяви Главната прокуратура на Украйна.

"Ние документираме и събираме доказателства за всички възможни аспекти на това участие като част от основна процедура за престъпление на агресия", се казва в изявление на прокуратурата.

Москва не отрече неотдавнашните твърдения на САЩ, че Северна Корея е изпратила войски в Русия, отбелязва Ройтерс. Според Запада този ход представлява значителна ескалация на войната.

"Ние очакваме, че войските ще бъдат разположени основно в Курск и ще са съставени основно от подразделения на специалните части на севернокорейската армия", каза министърът на отбраната на Нидерландия Рубен Брекелманс и добави, че това първо разполагане е начин за Русия да провери военните и да прецени международната реакция.

Курск е руски град близо до границата с Украйна, където украинските сили през август извършиха мащабно нахлуване.