Северна Корея е изпратила войски в Русия. Това съобщи американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Ен Би Си Нюз.

"Има доказателства, че има войски на КНДР в Русия. Какво точно правят? Предстои да видим. Има някои неща, които трябва да уточним", каза накратко той.

Това е първото потвърждение на Вашингтон за наличието на севернокорейски бойци на територията на Русия. През последните дни Южна Корея и Украйна алармираха за струпването на сили на КНДР в региона на Владивосток и изразиха недоволство от липсата на реакция от САЩ и други западни страни. Южнокорейски депутати заявиха, че Северна Корея е изпратила 3000 войници в Русия от обещани 10 000, които трябвало да бъдат разположени до декември. Това е два пъти повече от 1500-те, за които южнокорейската разузнавателна агенция миналата седмица съобщи, че са изпратени.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски заяви, че две севернокорейски военни части, с по 6000 души, ще бъдат разположени в Русия.

"Това е предизвикателство, но ние знаем как да отговорим на това предизвикателство. Важно е и партньорите да не се крият от това предизвикателство", каза той в едно от вечерните си видео обръщения.

Кирило Буданов, ръководител на Главното разузнавателно управление на Украйна, обяви пред американското издание The War Zone, че севернокорейските войски може да пристигнат още в сряда в района на Курск в Русия, където украинските сили започнаха офанзива през август.

САЩ твърдят, че Пхенян вече доставя на Москва крайно необходими муниции, включително милиони артилерийски снаряди, в замяна на ключова военна технология, която може да се използва за укрепване на ядрените програми и програмите за балистични ракети на Ким. И Русия, и Северна Корея отричат ​​да осъществяват трансфер на оръжие.

Потенциалното включване на севернокорейски войски във войната в Украйна ще отбележи първото пряко участие на севернокорейската армия в конфликт след Корейската война от 1950-53 г. И все пак вливането им във фронта ще трябва да бъде "постепенно", увери Франк Ледуидж, бивш офицер от британското военно разузнаване и старши преподавател по военни изследвания в Университета в Портсмут. По думите му няколко хиляди войници едва ли ще окажат съществено въздействие, камо ли да спечелят войната за Русия. Това е по-скоро политическо изявление, което да сигнализира за задълбочаването на съюза между Москва и Пхенян, твърди Ледуидж. По думите му то ще осигури тренировъчна база за неопитните севернокорейски войници, което ще увеличи тревогите на Сеул.

"Северна Корея може да донесе у дома малко боен опит", изтъкна той.

Езиковата бариера между севернокорейските и рускоезичните войници би била друга пречка.

"Те няма да разбият корейците и да ги натъпчат в руски части. Това би било катастрофа", обяви Филипс Обраян, професор по стратегически учения в Университета на Сейнт Андрюс.