БОРЯНА АНТИМОВА

Най-голямото онлайн общество от кино маниаци около фейсбук групата “Препоръчай филм” излъчи своите победители за новоучредените награди CineMouse на церемония снощи в Зала 5 на НДК.

Подобни онлайн награди се учредяват за първи път, затова събитието е уникално по рода си, категорични са организаторите. Цялата работа по организацията, подготовката и излъчването наживо на церемонията беше извършена от доброволци от групата, спонсорствата също. След пет години кино ентусиастите се видяха за пръв път наживо на церемонията.

Победителите

За най-добър филм на наградите CineMouse беше избран “Бърдмен”, в конкуренция с филми като “Юношество” и “Интерстелар”.

“Разгорещени дебати в групата предизвикаха филмите "Интерстелар" на Кристофър Нолан, "120 дни на Содом" на Пазолини, "Не казвай сбогом" на Дейвид Финчър, "Левиатан" на Андрей Звягинцев, "Нимфоманка" на Ларс фон Триер”, коментира журналистът Петър Айолов, администратор на групата и сред основните организатори на наградите.

Фаворит сред режисьорите стана Алехандро Гонзалес Иняриту за “Бърдмен”, а другите номинирани бяха Ричард Линклейтър (за “Юношество”), Уес Андерсън (за “Гранд хотел Будапеща”), Ларс Фон Триер (за “Нимфоманка”) и Кристофър Нолън за “Интерстелар”. 
Като най–добър оригинален сценарий беше определен този на Ричард Линклейтър за “Юношество”, в конкуренция с Андрей Звягинцев за “Левиатан” и др.

С наградата “Най–добър адаптиран сценарий” беше отличен Терънс Уинтър за “Вълкът от Уолстрийт”. За най-добър оператор беше определен Емануел Любецки за “Бърдмен”.

Наградата за главна мъжка роля отива при Матю Макконъхи за “Клубът на купувачите от Далас”, а за най-добра женска роля – при Кейт Бланшет в “Син жасмин”. При поддържащите роли наградите отидоха при Джаред Лето за “Клубът на купувачите от Далас” и Патриша Аркет за “Юношество”.
Наградата за сценография, костюми и най-добър монтаж получи “Гранд хотел Будапеща”, а за най-добра музика – Ханс Цимер за “Интерстелар”.

В категорията “Най–добър български филм” се състезаваха три ленти, като победител е “Отчуждение”, в конкуренция с “Потъването на Созопол” и “Виктория” (отличени и със специална награда от “Салла естейт”).


 ова е най-смисленото събитие, на което съм присъствал от години”,
сподели на церемонията по наградите CineMouse режисьорът
на филма “Потъването на Созопол” Костадин Бонев
(вляво, заедно с водещите Деяна Генчева и Йордан Славейков). Снимка Анна Колева.

Всички номинации и наградени са публикувани на фейсбук страницата на “Препоръчай филм” 

Предисторията

"Гледането на филми не те прави по-мъдър. Правенето на филми не те прави по-добър. Говоренето за филми те прави по-мъдър и по-добър!" – знаменитата сентенция на Уди Алън е лайтмотив на обществото от киноманиаци, обединено около фейсбук групата “Препоръчай филм”. Създадено е преди 5 години от журналиста Петър Айолов.

Преди 5 години Петър Айолов не е предполагал, че една най-обикновена
група на киноманиаци ще излъчва награди.

“Групата се следи от хора от всички краища на света, с различни възрасти, образование, професии, религии, - сподели пред Клуб Z актрисата, сценарист и режисьор, един от основните организатори на наградите - Касиел Ноа Ашер. - Като ненормалници денонощно седим и гледаме кино – сутрин с кафето и вечер с виното. Създадоха се връзки между хора, които имат акъл, сърца и чувствителност; хора, които не се боят да направят избор и да го отстояват. Впечатляващо е, че и най-младите са наясно както с класиците, с новото азиатско кино, артхауса, така и със световните боксофиси. В тази група разширявам кръгозора си, границите, вкусовете, етиката дори, и всички заедно се опитваме да бъдем по-добри един към друг.”

В групата “Препоръчай филм” денонощно седим и гледаме кино –
сутрин с кафето и вечер с виното”, споделя Касиел Ноа Ашер.
Снимка Александър Нишков

“Изключителен е фактът, че трима български режисьори са пробили в класацията, което говори за големия респект и уважение на групата към българското кино”, коментира актрисата. Номинирани са Майя Виткова и Костадин Бонев, а Милко Лазаров с неговия филм “Отчуждение“ е в две категории. “Последните черноморски пирати” се бори за наградата за документален филм, а “Българ” се състезава за най-добър пълнометражен анимационен филм заедно със “Замръзналото кралство” и “Как да си дресираш дракон 2”.

Наградите

Идеята за учредяването на CineMouse се ражда спонтанно, след поредния разгорещен спор за филми. Ентусиастите решават да създадат награди за световно и българско кино. Името CineMouse е закачка от “филм“, “компютърна мишка“ и “дом“, защото с мишката изтеглят филмите, които искат да гледат. Всичко се реализира с безрезервната помощ на доброволци от групата. Едни правят монтаж, друг рисува лого, трети се занимава с дипломите. Статуетките се изработват в Норвежкото училище за приложни изкуства от учениците на Мария Филингър, българка, омъжена в скандинавската страна.

“При нашите награди няма злато и сребро, а диплома и скромен диск от глина, на който е изрисуван мишок, но са много красиви и симпатични”, споделя Касиел.

“Показателен за вкуса и равнището на кино обществото ни е фактът, че нашите номинации са излъчени преди тези на наградите “Оскар”, а в много от категориите изборът се покрива с този на Американската филмова академия”, коментират организаторите.

“Оскар” за доброволците

За разлика от наградите “Оскар” обаче целият процес по номинирането и избора на фаворити е проведен по най-демократичния начин. Създаден е имейл, на който всеки член на фейсбук групата “Препоръчай филм” излъчва своите фаворити по категории. “Започна едно безкрайно броене на гласове, беше изтощително, но нямаше как. А изборът на киноманиаците ни беше интересен - баланс между комерсиални шедьоври и голям превес на немасово кино”, коментира Касиел.

Снощи зала 5 на НДК беше пълна още преди началото на церемонията. Звучеше музика от кинохитове от последните години. Повечето хора бяха много развълнувани, тъй като се срещаха с приятели, с които пет години всяка нощ са били заедно онлайн, без да си видят очите. В групата са пламнали и много любови, тъй като там са събрани хора с близки вкусове и интереси, споделиха организаторите. За тези, които не успяха да отидат, церемонията се излъчваше и чрез лайф стрийминг.

“Една фейсбук група тази вечер даде пример за общество, за приятелство в разномислието, за искреност, креативност, доброволен труд и виртуална споделеност на целия кино и останал свят... Голяма гордост е да си част от нея! Браво на вас, момичета и момчета! Тази вечер бяхте гордост и радост за 9000 като мен, които в стрийма ви съпътствахме. И защо догодина да не си пожелаем стадион - ще сме много!” – написа след церемонията Лилия Драмчева.

Статуетките още днес ще отпътуват към победителите в Европа и САЩ. Така уникалните фейсбук награди ще станат известни в Холивуд и в целия свят.