Макар и още неслучил се, адвокати от различни градове в България, изразиха категоричното си несъгласие с избора на Борислав Сарафов за главен прокурор. Юристите излязоха пред съдебните палати в София, Видин, Пловдив, Русе, Перник, Стара Загора и др.

Протестиращите смятат, че процедурата е нелегитимна, тъй като мандатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) е изтекъл. Според тях ВСС с изтекъл мандат не може да провежда избори за висши длъжности в съдебната система, особено за поста на главен прокурор – позиция, от която зависи върховенството на закона в страната.

"Призив към ВСС и Народното събрание за прекратяване на процедурата"

„Призивът ни е към ВСС с изтекъл мандат да прекрати процедурата за избор както на главен прокурор, така и на председател на Върховния административен съд,“ заяви адвокат Стефан Марчев, председател на Софийската адвокатска колегия (САК).

„Вече две години Народното събрание не избира свои представители във ВСС, позволявайки на състав с компрометирано обществено доверие да функционира,“ допълни Марчев, призовавайки за избор на нов ВСС, който да организира легитимна и прозрачна процедура.

Подкрепа за правовата държава

Протестът на адвокатите съвпадна с честванията на Деня на европейския адвокат, което допринесе за допълнителна символика. Висшият адвокатски съвет публично подкрепи инициативата и призова за масово участие на гражданите в защита на правовата държава.

„Ние сме тук, за да покажем позицията си като професионалисти и да защитим интересите на всички български граждани,“ заяви Славяна Младенова, председател на Видинската адвокатска колегия.

„Там, където правото си отива, си отива и държавността,“ подчерта тя, изразявайки опасенията на адвокатурата, че такава нелегитимна процедура руши общественото доверие към съдебната система.

Недоволство в Пловдив и Бургас

Адвокатите в Пловдив също излязоха на протест, за да заявят несъгласието си с провеждането на изборна процедура за главен прокурор от ВСС с изтекъл мандат. Председателят на Адвокатската колегия в града Георги Баев заяви пред журналисти:

„Не е приемливо да има само един кандидат за най-високия пост в прокуратурата. Кандидатурата трябва да е не само с необходимите професионални качества, но и с морална стойност“.

Баев припомни, че процедурата за избор на председател на Върховния административен съд също е започнала по този спорен начин.

В Бургас протестиращите адвокати, подкрепени от колегите си от Висшия адвокатски съвет, нарекоха процедурата „поредния водевил“. Според адвокат Юрий Бошнаков назначаването на Сарафов би повторило скандалите около предишния главен прокурор Иван Гешев:

„Неговата кандидатура ни притеснява, защото няколко години той беше човекът, който пазеше гърба на Гешев. Не можем да очакваме промяна от човек, който е съгласен с всички негови действия“. 

Не на това мнение са в "браншовите организации"

Камарата на следователите в България обаче застана неотдавна в подкрепа на ВСС, отбелязвайки, че неговият мандат е изтекъл, но дейността му продължава легитимно поради липсата на избор за нов състав от Народното събрание. Камарата подчерта, че „ВСС е постоянно действащ орган и не може да спре да функционира“, докато не се проведат избори за нови членове. Организаията е известна с това, че винаги праща позиии, които съвпадат с тези на ръководството.

Преди дни самият ВСС също излезе с декарация - че те са напълно легитимни и да не си надвишават другите държавни органи правомощията.

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".