В четвъртък и петък тази седмица в Скопие за пръв път се проведе заседание на съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония с новите членове, назначени от правителството на Християн Мицкоски.

Смяната на шест от седемте представители на страната предизвика дебат в съседката ни, след като отстранените историци обявиха, че комисията се превръща от експертен в политически орган. Премиерът на Северна Македония, от своя страна, коментира, че тя не е защитавала в достатъчна степен националните интереси и заплаши с проверка за похарчените пари.

„Нищо не може да се започне отначало, защото много работа е свършена и трябва да уважаваме работата на тази комисия“, заяви съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров, цитиран от БТА. Според него заседанието е преминало в колегиален тон. В четвъртък членовете са разговаряли по процедурни въпроси заради новите колеги от Северна Македония. Димитров смята, че „няма да има промени в досегашния начин на работа”

„(В петък - бел. ред.) преминахме към старата тема, която ни ангажира от две години – Охридската архиепископия, но там разговорите приключиха твърде бързо без да има напредък. Не беше довършена и работата по един почти завършен протокол на едно от последните заседания, който обсъждахме в следобедните часове. А срещата ни завърши с уточнението, че всичко това ще продължи в София на следващата ни среща, която ще бъде на 12 и 13 декември. На колегите от Северна Македония, които до сега не са участвали в работата на комисията им трябва време, за да навлязат същински в проблематиката, която до сега сме обсъждали”, каза още проф. Димитров. 

Новият съпредседател на комисията от страна на Северна Македония Ванчо Георгиев също обобщи, че са били обсъдени „принципите на работа, както и протоколни и процедурно-технически въпроси за работата”.

Смяната на представителите на Северна Македония в комисията отложи планираното за втората половина на септември заседание в Скопие.