Собственикът на нелицензирания балон от фаталния инцидент с парашутист край Ботевград Веселин Христов излиза на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. Това реши Софийският окръжен съд, съобщи днес БНР. Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок.

Мъж загина, а друг беше сериозно ранен при инцидента в сряда. След скок от балон двама парашутисти паднаха в нива между селата Литаково и Новачене. В балона е имало общо четирима души. Единият от тях е бил операторът на балона, двама са скочили с парашути, а четвъртият е бил с устройство като парапланер.

Парашутите и на двамата сколичи са се отворили, но не на необходимата височина. В момента състоянието на пострадалия Георги Пелтеков е стабилно, но все още има опасност за живота му. 

"Искам, първо, да разграничите летенето от балони, скоковете с бейз парашут, защото за тях не казахте нищо. Аз като пилот на балон не съм докоснал с балона да се случи нищо. Момчетата са скочили и те са допуснали грешка. Мъгла нямаше в района", каза 44-годишният Веселин Христов и обясни, че от няколко години се опитва да получи лиценз.

Магистратите приеха, че няма реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, както и че е извършил деянието по непредпазливост. Пред съда той изрази съжаление за случилото се.

"Направил съм всичко възможно да имам лиценз и да си регистрирам балона. От 4 години се опитвам да го направя, просто процедурите в България са много тромави за това нещо. Тежестта, която ще нося аз и семейството ми ще е много повече от това, което вие ще кажете и ще я изкарате за мен", каза още Христов.

Срещу Христов са повдигнати две обвинения - за причиняване на смърт по непредпазливост и телесна повреда по непредпазливост при управление на балон без документи.

Според прокуратурата Христов е осъждан пет пъти - за кражба, за пътнотранспортно произшествие, за унищожаване на чужда собственост, както и два пъти за притежание на наркотици. Последното му обвинение е от 2018 година.