Турски политици са агитирали с видеопризиви за подкрепа за едно от т. нар. две ДПС, установи проверка на Клуб Z.

Сред агитаторите е кметът на Бурса Мустафа Бозбей, който в клип, разпространяван във фейсбук, призовава да се гласува за формация, посочвайки конкретния ѝ номер в бюлетиината. Разпространява се и клип с депутата Хасан Йозтюрк, който призовава да се гласува за същата формация.

И друг път се е случвало представители на властите в южната ни съседка да "подпомагат" една партия, но не и в такива безпрецедентни мащаби и така открито.

След призива на кмета на тримилионния град, кореспондентът на бТВ разказва за опашки от чакащи да упражнят правото си на вот. В страната са разкрити 168 секции, което е най-много от всички чуждестранни държави. В Бурса изселниците с двойно гражданство, които имат право да гласуват, са най-голям брой. Без да има официална информация за точния брой, се смята, че те са между 120 и 150 000. В Бурса и в района има 49 секции. 

Иначе към момента няма съобщения за проблемно протичане на вота в Турция. Има подадени сигнали само за агитационни материали около секциите, което е забранено от Изборния кодекс.

Пред секциите са обособени места, на които тези, които не са подали предварително заявление за гласуване в чужбина, могат да попълнят декларация. 

Осигурени са и хора, които да помагат на тези, които не могат да пишат на български като им попълват декларациите, съобщава БНТ.

Според методическите указания на Централната избирателна комисия не е задължително декларацията да бъде попълнена на място и собственоръчно.