Празни бюлетини, смачкани разписки или никакви разписки. За тези проблеми с машините в изборния ден докладват избиратели в цялата страна.

БНТ съобщава, че в Хасково явлението е масово. В над 20 секции устройствата дефектират - пускат празни бюлетини, смачкани разписки или въобще не отпечатват такива. Проблемът е с хартията, обясняват от РИК-Хасково. В три секции вече е преустановено изцяло машинното гласуване и се минава само на хартия. Това са секция 79 в Хасково, както и 26 и 23 в Димитровград.

От Районната избирателна комисия вече оприличават проблема като дори тотален хаос, който обаче е бил предвидим, защото преди вота не веднъж беше поставен въпроса за вида на хартията, от която се отпечатват бюлетините.

Повече от 25 устройства за гласуване в област Благоевград са дали дефект. Някои от машините пускат празни бюлетини, при други не се вижда част от отпечатания вот. Проблеми има в Сандански и благоевградското село Логодаж. Засега няма преустановяване на машинното гласуване в секциите с проблеми, съобщиха от РИК - Благоевград. Специалисти работят по отстраняване на неизправностите.

Същото е и в Русенско. В част от избирателните секции в областта от машините излизат празни или частични бюлетини. Проблемите се отстраняват. Това е причината в една от избирателните секции в град Мартен електронният вот да бъде преустановен.

От сутринта в Районната избирателна комисия - Враца има сигнали за неизправни устройства. Проблеми има и в общините Хайредин, Оряхово, Мездра, Козлодуй и в областния град. Машините пускат накъсани бюлетени или такива, в които не е отразен вотът на избирателя, съобщава и бТВ. Към момента машините с проблеми във Врачанско са 14, като сигналите непрестанно се увеличават. 

Повече от 20 сигнала за проблеми с машини за гласуване са подадени в област Стара Загора в първите часове на изборния ден, съобщават и от РИК.

За скъсани или празни бюлетини съобщават избиратели и в София. От фирмата, която ги поддържа обяснявали, че проблемът е основно в принтерите, които не можели да работят нормално, защото членовете в комисиите включвали в разклонителите духалки, телефони, компютри, телевизори. Техници колентираха пред Клуб Z, че хартията определено е по-тънка от тази на предходните избори.

Половин или бели разписки се печатат и в Бургас.

Към 13 ч. от ЦИК обявиха, че е преустановено машинното гласуване на 46 места. Най-много са дефектиралите устройства в Хасково - 7 на брой.

Масова смяна на членове на СИК

Сюжетът с масовата смяна на членове в секционните избирателни комисии беше най-напрегнат часове преди вота в Хасково и Благоевград, припомня още БНТ. Стигна се дотам ЦИК да изпрати указания да не се правят подмени в последния момент. Както Клуб Z писа, над 50 на сто от членовете на СИК в двете области бяха подменени вчера в последния момент по искане на партиите. Към момента обстановката е спокойна, въпреки че вчера отново представители на основно две политически партии са правили многократни опити да подменят голяма част от съставите, но не им е било позволено. Разрешено е само на хора, които са заявили, че в последния момент са влезли в болница.

За Масова смяна на членове на секционни комисии и в Монтанско съобщи и Нова тв. Близо 500 души са сменени заради здравословни причини или нежелание да участват в комисиите.

Там, където има неявили се членове на секционните комисии, те ще бъдат заменени с тези, които са предвидени от резервните. Навсякъде има кворум и комисиите работят - заяви тази сутрин говорителят на ЦИК Росица Матева.

Матева съобщи още, че в ЦИК пристигат жалби по телефона за това че членове на СИК не поставят по два печата на бюлетините. Това ги прави невалидни.

Получени са били и сигнали за агитация чрез телевизионни предавания.

Куриози

Интересен казус изскочи от община Стамболово. Рано тази сутрин в 7:00 часа не в една, а в цели две секции се оказа, че е в съставите на секционните избирателни комисии има общински съветници. Това е неправомерно по закон, тъй те са политически лица, които биха повлияли на чистотата на вота и биха следили и контролирали изборния процес. Нарушителите са били отстранени.

Куриоз в Пловдив: врата на секционна избирателна комисия е била рязана с флекс машина в началото на изборния ден. Оказало се, че след като вчера заключили, тази сутрин вратата не могла да бъде отворена, съобщава бТВ.

А в Пазарджик се появи интересен образец на бюлетина. Маркиран предварително:

а