Директорите на американското ЦРУ и израелската разузнавателна служба "Мосад" ще се срещнат днес с премиера на Катар в Доха, за да започнат преговори за ново краткосрочно споразумение за спиране на огъня в Газа и освобождаване на някои заложници, държани от групировката "Хамас", в замяна на освобождаването на палестински затворници от Израел, каза за Ройтерс запознат официален източник, предава БТА.

Целта на разговорите е Израел и палестинската групировка да се договорят за прекратяване на бойните действия в Газа, което би продължило по-малко от месец, с надеждата, че то ще доведе до по-трайно споразумение, каза източникът.

Подробностите за това кои или колко заложници и затворници ще бъдат освободени като част от сделката, още не са ясни, допълни той.

Междувременно израелски удари в северната част на Газа отнеха снощи живота на най-малко 22 души, заявиха палестинските здравни власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Според службата за спешна помощ към палестинското министерство на здравеопазването в Газа 11 жени и 2 деца са сред жертвите от израелските удари късно снощи по няколко къщи и жилищни сгради в град Бейт Лахия в северната част на ивицата Газа. Още 15 души са ранени и броят на жертвите може да нарасне.

Израелските военни не са коментирали още нападението.

През последните три седмици Израел провежда масирана въздушна и сухопътна офанзива в северната част на ивицата Газа, след като заяви, че бойците на "Хамас" са се прегрупирали там.

Стотици са жертвите, а десетки хиляди палестинци избягаха в град Газа при последната вълна на разселване в продължаващата над една година война.