Гласуването в Белгия преминава при ниска активност, видя Клуб Z.

Този път ги нямаше опашките, виещи се пред постоянното представителство на България в ЕС, намиращо се в центъра на Брюксел. Там обикновено гласуват най-много на брой хора – не само от столицата, но и от други части на страната.

До 14 ч местно време (15 ч българско) в Гент, където постоянно живее най-голямата българска общност, бяха гласували едва 200 души, споделиха от секцията, разположена срещу катедралата в центъра на града. Обикновено идват доста повече.

Но за сметка на това почти толкова бяха упражнили правото си на вота в другата секция в Гент – в предградието Дронген. Там гласуването се състоя в културния дом към местната енория. И докато гласуваха, хората слушаха провеждащото се в съседната зала изпълнение на операта „Джани Скики“  от Джакомо Пучини.

„Мисля, че всички гласуваме с надежда за генерална промяна в България към нещо по-добро. Защото в момента тя не се вижда. Повече от 30 години се повтарят едни и същи неща, които станаха шаблон. Но може би  основните неща са борба с корупцията и съдебна реформа, за да може да тръгне всичко останало. Да има възмездие за незаконно забогатяване. Тогава и много българи могат да се върнат в родината, и да дойдат инвестиции“, сподели пред Клуб Z в Брюксел наш сънародник, пожелал анонимност.

Повече от 20 години той живее извън България. Младежът сподели, че е заминал в чужбина, за да получи добро образование, след което да се върне и да допринесе с каквото може за страната ни. Не е успял да учи само в един университет от избраните, но не губи надежда да го постигне, макар вече да е „на възраст“.

Съпрузите Галя и Милчо Петрови от Ямбол вече не знаят за какво гласуват, тъй като няма промяна. Според тях тя може да се получи с по-малко корупция. Те бяха да дошли да гласуват в секцията, открита във фламандското градче Варегем.

„Гласувам за това гласът ми да не отиде напразно и да има някакъв смисъл“, сподели Стефан Петров.

„Гласуването е по-малкото зло“, допълни го Галя Петрова.

Мъж, назовал се като Ярослав от Севлиево, заяви, че е гласувал за свободна от мафията България, която да бъде по-демократична и социална.

„Трябва да има повече референдуми, народът да бъде питан. Трябва да бъде питан за влизането в еврозоната, Шенген и т.н. А не като НАТО. Ние членуваме в НАТО нелегално, тъй като никой не е питал хората“, изтъкна Ярослав, който гласува в Гент.