В 15% от общо 662 секции, обявени за рискови, е установен проблем с видеонаблюдението, съобщава в свой анализ неправителствената организация "Демократичен център".

Той е направен с помощта на изкуствен интелект, който следи видеонаблюдението във всяка секция и на база разположението на камерата и движението в помещението индексира всяка секция.

Секциите с висок риск са обект на специално внимание поради отчетени аномалии при предходни избори - на базата на публични данни или постъпили сигнали. 

Проблемите варират от пълна липса на запис по време на броенето, до невъзможност да се видят самите бюлетини и тяхното подреждане по партии. Тези пропуски поставят под въпрос обективността и легитимността на изборните резултати в най-уязвимите точки на изборния процес. В някои секции видеото е започнало, но е прекъснато след по-малко от 10 минути, което на практика не позволява да се провери вота. 

Според данните на "Демократичен център", проблемът е най-сериозен във Варна - там от общо 61 рискови секции в 12 има прекъсвания на видеонаблюдението, или 19,67%.

Бургас и Благоевград регистрират единични случаи на проблеми със съответно 7.69% и 6.25%.

Велико Търново и Видин показват добра поддръжка на видеонаблюдението, без отчетени нарушения.

Невъзможността да се види броенето подкопава доверието в изборния процес, отбелязват от "Демократичен център".

Ето и пълните данни за рисковите секции в страната: