Масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в последния момент, инициирани от партиите, оставиха отпечатък върху произвеждането на парламентарния вот. Членове на СИК, които не са минали обучение, не знаят какво правят, задават нелепи въпроси, не могат да помогнат на избирателите и в резултат: има голям процент сгрешени протоколи и забавяне в отчитането на резултатите, са част от разказите на представителите на районни комисии, които трябваше да гасят пожари през изминалите няколко дни. По места протоколи се предаваха и рано тази сутрин.

Благоевград

Продължава броенето на изборните протоколи в РИК - Благоевград. Очаква се броенето на гласовете да продължи днес през целия ден. Както Клуб Z писа, това е областта, в която в последния момент бяха подменени около 3000 членове на СИК. Мащабите бяха толкова големи, че Централната избирателна комисия забрани на РИК в Благоевград и Хасково, където исканията бяха най-много, да вписва промени, инициирани от политическите формации.

За ефекта от смените разказа пред БНТ тази сутрин Мартин Бусаров, председател на РИК - Благоевград.

"Добро утро на тези, които са успели да поспят в тази нощ. Върви бавно, всеки втори протокол беше сгрешен. Партиите подходиха твърде безотговорно към изборния ден, подходиха твърде безотговорно към състава на комисиите, които проведоха изборите във вчерашния ден и това доведе до масово сгрешени протоколи.

Повярвайте ми, нелепи запитвания идваха в изборния ден на нашите телефони. Получих обаждане по телефона: "Имаме четири кочана с бюлетини, с кой да започнем да работим"? И аз посъветвах колегата да вземат номер три. Мисля, че това не се нуждае от коментар", заяви Бусаров.

По думите му ако обработката на един протокол от секционна избирателна комисия отнема около 10 до 15 минути, но при такъв с грешки времето се удължава двойно, дори повече.

"Смените, които направихме в четвъртък, петък и събота бяха тънката червена линия, която според мен бе премината и съставът на секциите бе тотално подменен. Само можем да гадаем какво са преживели избирателите, които са имали нужда от помощ или разяснения. На моя личен телефон буквално през няколко минути получавах обаждания с въпроси как да гласуват, къде са адресите им - информация, която не им е била дадена от самите секции", посочи още председателят на РИК.

И също като ЦИК отправи предложение до законодателя: времето на назначаване на съставите на СИК да е максимално приближено към изборния ден, а не както сега 25 дни по-рано, за да подходят партиите отговорно и да назначат подготвени и желаещи да се заловят с работата хора.

Пловдив-град

От ефекта на смените се оплакаха и членове на самите комисии в Пловдив- град.

"Много съм разочарована - само нови хора, необучени. Първо отказва председателят, не идва никой и идва една жена, възрастна, 70 и кусур годишна и вика "Май, май аз съм председател". Ами хайде, като си председател, поеми си нещата. Обадихме се в РИК, те ни казаха, че е завършила основно образование и че е веща, може да борави и няма да я сменят", разказа член на СИК в 16 МИР.

"Който е ходил на обучение никога няма да има проблеми. Въпросът е, че те са ходили на обучение, подписват си документа за паричките и си тръгват", сподели и друга дама от състава на комисия.

Председателят на РИК Пловдив-град Спас Шуманов коментира, че е съвсем нормално явление да се сменят членове в последните часове, това се налага поради съвсем обективни обстоятелства.

"Това че има един или двама души от комисията, които не са минали през актуално обучение, не означава, че цялата СИК няма експертиза да си свърши работата. Да, забавяне се получи, но то се дължи на обичайните грешки, които комисиите допускат в протоколите. На тези избори са по-малко от предходните", заяви той пред БНТ.

Хасково

От РИК-Хасково пък се похвалиха, че заради безпрецедентното решение, което първи в страната взеха - да спрат масовите немотивирани смени в състава на секционните комисии, не се стигна до хаос с изборите.

"Нямаше масово сгрешени протоколи, защото не са допуснати необучени кадри в СИК", обяви членът на РИК Тонка Апостолова.

Според председателя на Районната избирателна комисия, основните заявления за смени на секционни членове, които бяха рекорден брой, както и масовите жалби и сигнали за агитация и контролиране на вота, са идвали от двете фракции в ДПС. "

"Имаше непрекъснато жалби, през целия ден, и от двете фракции", посочи тя.

"Не влязохме в партийните комбинации, а защитихме обществения интерес", коментира Добромир Якимов и даде висока оценка за работата на РИК и СИК този път.

"Ако вчера нямаше и този хаос с машините в 30 секции, щяхме да сме готови по-рано", подчерта още той.

Все пак в три секции в региона се наложи повторно броене. А най-масовата грешка: вписани действителни бюлетини като недействителни.

Забавяне към тази сутрин имаше и в Монтана. "Около 215 комисии са преминали, остават още 81 до общо 296. Или иначе казано, одобрени са около 60% от протоколите", обясни Петко Петков, говорител на РИК-Монтана.

В 23-та РИК (София) пък успяха да предадат всичките си протоколи малко след 5 ч сутринта. По-рано тази нощ приключи предаването на протоколи и в 24-та РИК и 25-та РИК. Приемането на първите протоколи на СИК в София започна малко след 21:00 ч. на 27 октомври. 

Към 7.00 ч. РИК в Бургас все още не беше приключила пълната обработка на протоколите от изборите, предаде и кореспондентът на Нова тв.

"Приключили сме с приемането на книжата от всички Секционни избирателни комисии, с изключение на една. Чакаме последната страница на протокол от Малко Търново, който според нас е забравен в копирната машина, след като е копиран и е предоставен на лицата, които имат право да го получат. В момента представителите на комисията пътуват обратно натам", обясни зам.-председателят на РИК-Бургас Георги Михов.