„Мога да потвърдя, че войници от Северна Корея са изпратени в Русия и военни формирования от тази страна са разположени в Курска област“, заяви генералният секретар на НАТО Марк Рюте.

Той говори, след като бе информиран за събитията от високопоставена южнокорейска делегация. Информацията е предоставена и на останалите три страни партньори на пакта от Индо-Тихоокеанския регион - Япония, Австралия и Нова Зеландия.

Отделно подобни разузнавателни данни са получени от съюзниците.

„Това означава, първо - значителна ескалация и замесване в незаконната руска война в Украйна. Второ, това е поредно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. И на трето място - става дума за опасно разширяване на конфликта“, каза Рюте.

НАТО настоява Русия и Северна Корея незабавно да прекратят тези действия. Генералният секретар заяви, че задълбочаващото се военното сътрудничество между Москва и Пхенян е заплаха за както за Индо-Тихоокеанския регион, така и за евроатлантиеската сигурност. То само подклажда войната на Кремъл.

КНДР досега е предоставила на Москва милиони боеприпаси, а също така балистични ракети. В замяна руският президент Владимир Путин дава на севернокорейския режим военни технология и друга подкрепа за заобикаляне на международните санкции.

„Разполагането на севернокорейски войски в Курск е знак за отчаянието на Путин. Досега в конфликта са убити или ранени над 600 000 руски войници и Путин вече не може без чужда подкрепа“, изтъкна Рюте.

Има обаче и друга причина – че украинските войски храбро се сражават.

НАТО ще продължава да подкрепя свободна и независима Украйна, увери Марк Рюте. Той е обсъдил по-нататъшна военна подкрепа за Киев както със съюзниците, така и с партньорите от Индо-Тихоокеанския регион.

По-късно днес Рюте ще разговаря с южнокорейския президент Юн Сок Йол и украинския министър на отбраната Рустем Умеров.