„Фолксваген“ обяви, че ще затвори най-малко три завода в Германия и ще съкрати десетки хиляди работни места. Ще бъдат съкратени и заплатите. Това е голям удар за икономиката на Германия, тъй като „Фолксваген“ е един от големите работодатели в страната.

Във „Фолксваген“ работят около 120 000 души в Германия, като около половината от тях работят във Волфсбург. Марката VW управлява общо десет завода в Германия, шест от които са в Долна Саксония, три в Саксония и един в Хесен. Според профсъюзите особено застрашен е заводът в Оснабрюк. В момента там се обработват поръчки за моделите спортни автомобили 718 Cayman и Boxster, които надхвърлят производствения капацитет на основния завод на Porsche в Щутгарт Zuffenhausen. Тези модели, както и VW T-Roc Cabrio, ще бъдат изведени от производство до пролетта на 2026 г. – от тази дата заводът в Оснабрюк вече няма да има поръчки.

Освен това ще има и принудителни съкращения и цели отдели ще бъдат закрити или преместени в чужбина. Десетки хиляди работни места са застрашени.