"Постоянно задържащата се ниска избирателна активност е знак за срив в доверието на българите в изборния процес".

Това заяви Алфред Хеер, ръководител на делегацията наблюдатели на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за седмите поред от 2021 г. насам парламентарни избори в България. Той представи наблюденията на делегацията върху предсрочния парламентарен вот на 27 октомври у нас, предаде БТА.

Хеер приветства добрата организация на изборите от страна на изборната администрация, както и продължаващите усилия на електората, изтощен от безкрайния цикъл на повтарящите се избори.

"Политическата система в България е в криза днес, свидетели сме на ерозия на традиционните партии, на политическа фрагментация и подем на популистки движения, както и разочарование на обществото", каза Хеер.

Той изрази мнението, че тези избори не са довели до пробив в политическата безизходица.

"Фактът, че седми поредни избори произвеждат сходни резултати, поражда съмнения относно това, че някои политически сили, изглежда, се стремят единствено да запазят статуквото", коментира Хеер. Отговорността е тяхна сега, те трябва да надмогнат тясно партийните разделения, за да разчупят този омагьосан цикъл, допълни той и отбеляза, че гражданите заслужават да имат лидери, които са поели ангажимент да създадат и формират функциониращо демократично правителство.

Според наблюденията на ПАСЕ връзката между избирателите и политиците е прекъсната и те трябва да започнат да търсят решения. Алфред Хеер попита дали институциите наистина играят роля за това да се изгражда доверие в демократичния процес и да се стимулира гражданското участие. По думите на Хеер не може да има стабилна демокрация без активно участие на гражданите в изборите.

Това, че често се разчита на краткосрочни служебни кабинети, на практика подмени обичайната взаимовръзка между провеждането на избори и формирането на стабилни правителства, коментира той. Според него честата смяна на служебни правителства е от полза на определени политически лидери.

Проблеми с избирателната система и купуването на гласове

"Законодателите и политиците трябва да помислят за промени в избирателната система, които биха могли да допринесат за формирането на стабилни правителства", заяви Алфред Хеер.

"Относно предизборната кампания делегацията на ПАСЕ е силно притеснена от повтарящите се обвинения за купуване на гласове и контролирано гласуване, които станаха още по-интензивни за тези избори", подчерта Хеер.

Той каза, че делегацията на ПАСЕ не е станала свидетел на тежки изборни нарушения, но не защото не е имало такива, а защото не са могли да изпратят наблюдатели навсякъде за по-дълъг период от време. Алфред Хеер заяви, че държавните институции трябва да разследват обвиненията за купуване на гласове и контролиран вот, макар че създаването на гореща линия и прилагането на други мерки от страна на Министерството на вътрешните работи, които да спомогнат за съобщаването на такива нарушения, са позитивни. Увеличеният брой на сигналите и видимо по-високата активност в определени, чувствителни области показват, че има спешна нужда от допълнителни решения и мерки, заяви представителят на ПАСЕ.

Заобикаляне на професионалните журналисти

За предизборната кампания Хеер каза още, че тя е била слаба и се е водела предимно в социалните медии и само донякъде – с използване на традиционни средства по селата. Все по-голям брой кандидати управляват собствената си политическа комуникация, като заобикалят професионалните журналисти, подчерта Хеер. Това е притеснителна тенденция, свързана с качеството на информацията, която достига до избирателите, посочи той.

"В изборния ден използването на машини поражда въпроса дали те имат някаква добавена стойност за изборния процес", коментира наблюдателят. Въпреки ползите от използването на повече технологии, ролята на машините за гласуване, каквато тя е в момента, доведе до повече бюрократични процедурни стъпки, а оттам увеличи възможността за грешки в секционните протоколи, смята Алфред Хеер.

ПАСЕ изпраща наблюдателски мисии за изборите у нас от 1990 г. насам. Екипът на ПАСЕ за тези избори включва 11 членове на парламента от девет държави, двама представители на Венецианската комисия към Съвета на Европа и трима много опитни членове на секретариата, участвали в предишни наблюдателни мисии, информира Алфред Хеер. Екипите на ПАСЕ в изборния ден бяха разположени в София, Пазарджик, Пловдив, Перник, Брезник, Благоевград, Дупница, Монтана, Рила, Ловеч, Враца, Етрополе, Комарево, Бързия, Средец. Докладът на наблюдателите ще бъде представен на Постоянния комитет на ПАСЕ на 29 ноември в Люксембург.